joi, 26 septembrie 2013

Sibiu, Capitală Europeană

Sunt sătul până peste cap de sintagma din titlu. A ajuns echivalentul în cuvinte al femeii ușoare a orașului. E folosită pentru a gâdili orgolii și a stârni emoții, declamată, abuzată, maltratată, scoasă și băgată în orice context, dată cu capul de bordură și luată la șuturi de venetici. Nu suntem capitală europeană. Am fost co-capitală culturală. Odată. Demult. Mai ho. Nu mai vreau să citesc petiții, articole în ziare, texte pline de reproș, ca și cum la noi în sat ”nobless oblige” se pronunță ”capitală culturală”. Ar trebui să existe și să oblige bunul simț, spiritul civic și educația. Atât.


P.S. ca să previn comentarii stupide: n-am nicio treabă cu CCE. A fost un lucru bun, pentru care s-a muncit. Însă Sibiul nu e capitala europeană a bunului simț și nici capitala europeană a femeilor blonde cu plovăraș mov. Eventual poate fi capitala mondială a mărginimii. Dar atât. Să nu mai prefixăm orice chestie bună sau rea care se întâmplă aici cu ”capitală europeană”.

5 comentarii:

  1. Sibiul a fost capitala culturala europeana pentru ca a fost un context prielnic atunci. Si ma opresc aici ca sa nu ranesc si eu orgolii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i vorba de aia, contextul si-l mai face si omul cu mana lui. N-am treaba cu ce-a fost, insa ar fi bine sa nu mai trantim expresia asta in orice situatie.

      Ștergere
  2. De fapt Capitală Europeană a Culturii... :) În rest, de acord cu tine!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.