marți, 22 octombrie 2013

Roșu SRL. Campania #produsinsibiu

Poate nu vă vine să credeți, dar să faci producție în România nu e așa simplu cum pare, mai ales în cazul articolelor de serie mică sau unicate - chiar dacă forța de muncă poate fi încă considerată ieftină. Materia primă folosită în anumite branșe se găsește greu, trebuie importată, ceea ce presupune costuri și durată mai mare de execuție, afectează competitivitatea. Este doar unul din motivele pentru care oamenii de afaceri renunță la producție și se concentrează pe servicii sau pe alte domenii unde know-how-ul și retehnologizarea sunt mai puțin costisitoare, bătăile de cap mai mici și marja de profit mai mare. Însă o țară nu poate trăi doar din servicii (până și companiile din SUA mută o parte din producție înapoi) și din investiții străine (pericolul Nokia/Cluj), e necesară, scuzați limbajul de lemn, stimularea și sprijinirea industriașilor locali. Niciun guvern n-a avut viziune în acest sens. 

Fac o paranteză. Un avertisment clar pentru următorul proiect al aeroportului sibian: nici unul din cei pe care i-am întrebat nu e interesat de terminalul cargo, transportul aerian costă prea mult. Sper că cei de la CJ s-au consultat cu firmele locale și există interes real, nu la nivel de declarații politicoase.

În episodul de astăzi vă prezint firma Roșu SRL, axată pe două domenii de activitate distincte: marochinărie/încălțăminte și confecții metalice/utilaje pentru industria cărnii. Noi am vizitat doar partea de industrie grea, unde se realizează diverse echipamente pentru abatoare, gen ”depilator-opăritor porcine”, ”jupuitor electric”, ”mașină decalotat căpățâni” dar și altele cu nume mai puțin ”exotic”: uși, jgeaburi, cărucioare, chiuvete. Toate au în comun materialul din care sunt fabricate: inoxul alimentar, însă diferă de la o comandă la alta, fiecare proiect fiind unicat, realizat în funcție de dorințele și geometria specifică clientului. 


Bineînțeles, și mentenanța este oferită de firmă, chiar și pentru utilaje achiziționate din import. Discuția cu cei care ne-au prezentat fabrica (domnișoara Cristina Roșu și domnul Rareș Berariu) s-a întins pe mai mult de o oră și a fost atât de agreabilă încât am omis să iau notițe. Am reținut însă că echipamentele pe care le folosesc în producție sunt de generație mai veche pentru că sunt mult mai trainice decât cele moderne, care nu oferă nici garanție mai mare de doi ani. Datorită necesității de a produce unicate, nu se folosesc linii de producție ci angajați policalificați, buni cunoscători ai meseriei. Le-am sugerat, în glumă, să se extindă la construcția de ambarcațiuni, sediul fiind situat chiar pe malul Cibinului.

"Produs in Sibiu" este o campanie realizata de Asociatia Produs in Sibiu impreuna cu ziarul Sibiu 100%.

Blogurile invitaților:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.