joi, 17 octombrie 2013

Scandia - din altă lume. Campania #produsinsibiu

Anul 1922 a fost bun pentru Sibiu, un cetățean austriac deschide Flaro iar neamțul Josef Thell (actualmente personaj de spot publicitar) pune bazele unei firme de mezeluri, care avea să fie cumpărată în 1938 de niște suedezi și denumită Scandia. Am avut o dilemă, copil fiind, neînțelegând ce poate avea în comun firma de la mine din oraș cu ”tirurile” suedeze cu aproape același nume.

Ca orice sibian, sunt obișnuit cu Scandia de pe strada Morilor, așa că atunci când am ajuns la noul sediu, de la ieșirea spre Agnita, într-o zonă pe care n-o vezi de la șosea, am rămas surprins. Știam că s-au mutat în 2010, dar nu știam ce mândrețe de fabrică au construit: două hale mari unite de un corp de birouri.



A doua surpriză a venit când am ajuns în aceste birouri: culori calde, vii, aranjament și concept modern, total diferit de vechiile sedii comuniste ale majorității firmelor cu istoric bogat. Esti întâmpinat de secretara de la front-desk, în stânga și dreapta sunt ”open space-urile” unde lucrează angajații, gândite așa pentru a stimula colaborarea, există câteva birouri cochete, o sală de ședințe dispusă median precum și un spațiu de relaxare. Unele părți arată mai degrabă a magazin de prezentare, decât a firmă funcțională.





În zonele de producție n-am avut voie să facem poze, însă ceea ce am văzut m-a impresionat, este la un nivel pe care rar îl întâlnești și în Europa de vest. Accesul este strict controlat, permis doar prin vestiare, în echipament adecvat, după ce te-ai spălat pe mâini, iar turnichetul de intrare se învărte doar după ce ai introdus mâinile într-o instalație de dezinfectare. La ieșire se trece peste un jet de apă care curăță tâlpile încălțărilor. 

Din 2002 firma a devenit în totalitate privată, este lider de piață în România (45% cota de piață), face exporturi în 15 țări în care este concentrată diaspora românească (le-am văzut conservele în magazine din Santorini), iar aceste exporturi îi aduc 10% din cifra de afaceri de 50 milioane euro. Au colaborări cu multe lanțuri de magazine, pentru care realizează produse sub brand propriu. Se laudă că au investit masiv în R&D iar în acest moment toată gama lor se bazează pe rețete noi, fără E-uri, și certificări internaționale de profil. Unul din produsele de care sunt foarte mândri este pateul Bucegi Junior, realizat în colaborare cu Disney, care i-a supus la cel mai complex audit înainte de a le permite folosirea brandului, nu doar legat de conținut cât și de condițiile de muncă ale angajaților.

O parte din brandurile unite sub cupola Scandia Food: 
Scandia, Bucegi, Sadu, deliCina, Via, Rancho
Pentru că imaginea firmei e aproape de perfecțiune, îmi permit să fiu critic cu două aspecte: site-ul nu prezintă aceste noi produse (deliCina, Rancho) iar pagina echipei de management nu este funcțională; logo-ul, ce presupun că semnifică un corn al abudenței, are partea din stânga transparentă, spre alb - de la depărtare, atunci când este imprimat pe clădire/perete aduce a larvă/omidă uriașă, ceea ce nu vrei să asociezi cu o firmă producătoare de mâncare. Insignifiant, știu, în comparație cu efortul și investiția de acolo, până și bloggerii care au vizitat alte firme mari de profil din România (Danone) au rămas impresionați.


"Produs in Sibiu" este o campanie realizata de Asociatia Produs in Sibiu impreuna cu ziarul Sibiu 100%.

Blogurile invitaților:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.