joi, 6 martie 2014

Managementul timpului în viziunea lui Scott Hanselman

Scott Hanselman e de departe cel mai interesant speaker pe care l-am ascultat la conferințe, am mai scris de el anul trecut, după Xamarin Evolve. Are un stil aparte, cu mult umor și niște slide-uri nebune, cu gif-uri animate și meme-uri încălcătoare de copyright (motiv pentru care prezentările lui nu prea pot fi înregistrate). Din păcate lucrează pentru Microsoft, dar pare să aibă un grad destul de mare de libertate, promovează open-source și nu evanghelizează foarte intens pentru patron. La Basta, pe lângă sesiuni despre arhitectura unui sistem IT și Windows Azure, a ținut una în plen despre managementul timpului, pusă strategic de la 20:30 la 21:30, ca să fie lumea relaxată și cu cea de-a treia bere în mână.
Poză exemplificativă de la sesiunea de System Architecture
(observați fundalul)
Ca de obicei, nici aici nu-s lucruri care o să vă schimbe viața fundamental, dar câteva idei deștepte pot fi reținute:
  • un programator are în medie 3-4 ore productive pe zi;
  • cele mai importante sunt discuțiile în persoană și la telefon, apoi munca la proiect;
  • există prea multe interacțiuni și surse de distragere a atenției: telefon fix și mobil, email, chat, facebook, twitter etc. Alegeți-vă sursele cu cel mai mic raport zgomot/informație și ignorați-le pe celelalte. Câteodată e bine să puneți și mobilul în airplane mode pentru câteva ore;
  • programați sprinturi de lucru de 25 de minute, folosiți tehnica pomodoro;
  • nu vă pierdeți timpul certându-vă pe internet;
  • nu vă verificați emailul dimineața - veți avea tendința să răspundeți la mesaje, iar atunci și celălalt va răspunde și vă veți angrena într-o conversație consumatoare de timp și energie, (în general) despre lucruri cu prioritate redusă pentru voi. Dacă e ceva important o să vă găsească lumea la  telefon;
  • împărțiti-vă inbox-ul în două: unul pentru mesaje direct adresate, altul pentru mesajele unde sunteți trecut în CC. În cazul lui Scott două treimi din emailurile primite intră în a doua categorie, deci și-a redus considerabil numărul de mesaje pe care trebuie să le citească și prelucreze prompt. Cele din CC pot fi citite după câteva zile, se presupune că dacă nu vă sunt direct adresate nu trebuie să răspundeți - obișnuiți oamenii cu regula aceasta.
Bineînțeles, nu a inventat el conceptele, au fost citați autori din domeniu, dar a oferit și perspectiva personală. De exemplu, câteodată lucrează în garaj, și-a pus o scândură pe panoul de control al benzii de fugă și își citește mailurile în timp ce exersează. Îl ajută să aibe o oră de plimbare pe zi. 

Dacă vă interesează subiectul, o carte bună pare să fie The 4-Hour Workweek a lui Timothy Ferriss:
Being busy is a form of laziness - lazy thinking and indiscriminate action.

2 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.