miercuri, 16 aprilie 2014

Cu Mocănița pe Valea Vaserului

Eram sceptic că o să-mi placă cu Mocănița, mă pregătisem pentru valuri de funingine de la locomotivă și vagoane deschise, în care trage curentul (plăcute vara, nu și la 3 grade sau ploaie), dar experiența a fost mult mai civilizată: vagoane închise, aduse din Elveția, cu sobe, personal tânăr și amabil, îmbrăcat în uniforme frumoase și curate. 


Îmbarcarea se face din Vișeul de Sus, în gara Căilor Ferate Forestiere, iar plimbarea a început cu o întârziere de o oră: se stricase autocarul unor copii și i-am așteptat. Mocănița merge, așa cum îi spune și numele, al naibii de încet, are nevoie de două ore pentru a parcurge 20 de km, asta și pentru că e trasă de o locomotivă cu aburi de 150 de cai putere. Drumul de întoarcere e parcurs într-o oră jumătate.



Trenurile forestiere beneficiază de diesel-uri, dar ele cară lemn în prostie - toată lumea taie copaci pe acolo, îi scot din păduri cu niște tractoare speciale, apoi îi încarcă în vagoane sau, mai spre civilizație, în camioane. Linia forestieră are 40 de kilometri și am auzit o poveste cum că trenurile turistice merg doar 20 de kilometri pentru a nu vedea oamenii defrișările masive de pe munte. Nu știu dacă-i adevărată, cert e că 20 de kilometri în două ore, cu zdruncinăturile de rigoare, mi se pare suficienți.


Urcarea pe valea Vaserului, prin Parcul Natural Munții Maramureșului, este lină, speram să ajungem mai sus pe munte, dar drumul urmărește malul râului, prin văi închise și, sincer, comparând cu parcurile naturale din Croația, nu e foarte spectaculos, e o pădure ca oricare alta - de aceea m-am jucat cu pozele.


Se face și o pauză pe traseu, există toalete și se pot cumpăra de la organizatori băuturi calde și gogoși. La destinație, stația Paltin, se stă cam o oră, există mese și băncuțe din lemn, pavilioane pentru concerte (vara), suport pentru foc de tabără și o construcție de unde se pot cumpăra băuturi sau mâncare, toate aduse cu trenul. Sortimentația e clasică: bere, cafea, ceai, sucuri, cam la 5 lei fiecare, plus carne și cârnăciori făcuți pe grătar cu gaz.



1 comentarii:

  1. ... mocanita noastra ce mergea la Agnita era mai rapida - prindea aprox 40km/h - cand eram in Gh. Lazar mai mergeam la Casolt in saptamana de practica Agricola ...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.