vineri, 20 iunie 2014

Stupizenii Windows 8.1: poveste cu un upgrade

Un prieten și-a adus din State un laptop-tabletă Sony Vaio cu Windows 8. Configurație bună: SSD, full HD, ecran tactil de 11 inch, tastatură detașabilă, USB 3. Frumușică, ușoară, din plastic, dar finuță. 


M-am oferit să-i fac upgrade la Windows 8.1 și să-i pun niște programe esențiale (VLC, LibreOffice, antivirus), nimic piratat. Speram să meargă repede, nu uitasem cât de stupid e ecosistemul Windows și cât durează o asemenea operațiune, dar am zis că un SSD ajută.

Un mare rahat, frustrant pentru power-useri după primele repetări: intratul în Control Panel e ușor când dai cu degetul pe ecran, din dreapta, însă apoi trebuie să pui mâna pe mouse - pictogramele clasice sunt prea mici pe ecran de 11 inch la rezoluție full hd pentru degetele mele. Aici se vede cel mai bine prostia celor care au gândit interfața asta hibrid, n-am nimic cu aplicațiile ”moderne”, dar desktopul clasic trebuia lăsat integral cum a fost, accesibil comod cu mouse-ul. 

De ce n-am intrat în Control Panel cu mouse-ul? Pentru că e prea greu să nimerești pe micul touchpad fix zona care-l activează și Microsoft s-a gândit să-i pună un delay până la afișare. La swipe e afișat instantaneu.

Paranteză: aceeași problemă o am când mă conectez prin remote desktop la serverul Win 2012, acolo stupiditatea meniului ascuns în dreapta depășește orice limită, serverele fiind accesate cel mai des de la distanță, nu prin interfață tactilă. Bonus la sistemele multi-monitor, în care trebuie să te chinui în Remote Desktop să nimerești marginea din dreapta, ca să nu treci pe ecranul următor.

Înapoi la micul Vaio. Sony are propriul program de update, unde erau afișate vreo 19 actualizări de drivere. Ulterior i-am făcut celelalte actualizări prin Windows Update, iar la final, după vreo oră, am ajuns în Windows Store, ca să instalez Windows 8.1. Perfect logic și integrat. 

Saga continuă: primele trei încercări de descărcare au eșuat, apăsam pe butonul albastru de Download și nu se întâmpla nimic, niciun feedback. După multe secunde apărea mesajul că n-a putut fi descărcat programul. La a patra încercare a început să descarce și s-a instalat singur, în orele când eu am fost la baschet.

Bineînțeles, ca orice integrator care se respectă, Sony preinstalează o grămadă de software inutil. Nici Microsoft nu te anunță că a făcut copii de siguranță la versiunea veche de Windows, pierzi vreo 4-5 GB dacă nu știi să folosești Disk Cleanup. Încercarea de a scăpa de Kasperski Antivirus trial-edition în același timp cu folosirea Disk Cleanup a fost o pierdere de timp: niciunul din procese nu părea că vrea să termine ce avea de făcut. Am avut răbdare vreo 15 minute și apoi le-am întrerupt și rulat succesiv.

Instalare antivirusului Microsoft Forefront a fost urmată de un eșec de proporții: calculatorul se bloca la login. Inițial am crezut că e de la vreunul din programele Sony pe care le-am dezinstalat, apăreau în log-urile Windows-ului niște mesaje interesante legate de managementul energiei. Apoi am comutat de la cont Microsoft la cont de utilizator local. Se bloca în continuare, înainte să pot băga parola. Am intrat în Safe Mode, i-am scos parola, am reușit să ajung la Desktop... unde se bloca. Nu se bloca chiar complet, ci doar așa, vreo cinci minute. Am aflat asta a doua zi, pentru că la ora 1 m-am lăsat păgubaș și m-am dus la culcare. După câteva restarturi, intrat în BIOS, încercat diverse alte chestii, la un moment dat m-am prins că antivirusul Microsoft, deși actualizat, nu e compatibil cu sistemul de operare Microsoft. De ce-s convins de asta? Pentru că aceeași problemă o am și la Windows 8.1 care e instalat în mașină virtuală pe laptopul meu; până acum dădeam vina pe Parallels. I-am pus omului un Avast! gratuit și am trecut mai departe.

Îmi place cum se zgârcesc firmele ăstea la un dvd sau stick de memorie cu o imagine de Windows. Pe un SSD de 64 sau 128 GB au doar o mini-partiție de recovery, dacă nu-ți faci tu o imagine cu SO-ul n-ai nicio șansă să reinstalezi versiunea pe care ai cumpărat-o. N-o ai în cutie și nici pe site-ul lor. Sony, o firmă care se respectă, are tot felul de unelte software, inclusiv un buton de asistență. Ce n-are, însă, softul lor: opțiune de backup pe un hard extern. Acceptă doar stick de minim 14 GB sau dvd, iar tableta Vaio n-are unitate dvd. Noroc că Windows are o unealtă cu care poți crea un disc de siguranță: System Image Backup. Știți unde-i ascunsă în Win 8.1? În Control Panel - File History - pe banda din stânga, jos. Intuitiv și la îndemână. Probabil Control Panel - Backup and Restore ca în Windows 7 era prea simplu, prea ca la țară.

Cam la a câta instalare îl dai dracului de Windows și cauți altceva? Cică Apple e de fițe, nu că atrage profesioniști din cauza unor decizii stupide, inexplicabile și luate parcă în ciuda utilizatorilor. Se pare că e al naibii de greu să faci lucruri simple și clare, care funcționează intuitiv.

Comparativ, anul trecut, în 2 ore am făcut ugrade la tot sistemul de operare pe un MacBookPro micuț și nou. Ba i-am pus și Office, toate programele necesare și actualizările cerute. Niciun chin cu zeci de downloaduri de pe internet, care durează o veșnicie și la final nu vezi nicio diferență, decât că ai mai puțin spațiu liber și sistemul e mai lent.

PS Îmi cer scuze pentru exprimarea cam întortocheată, n-am mai avut timp să periez articolul.

8 comentarii:

  1. Of of... Treabuia neaparat sa bagi comparatia cu MacBookPro :)
    PS: tocmai m-a sunat o ruda ca vine cu un laptop nou la instalat. Sa-i pun Linux? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super articol atat din punct de verere jurnalistic dar mai ales tehnic. Desigur pot exista si cativa carcotasi care vor venii cu tot felul de argumente fara rost. La trecerea pe pe win 8 pe win 8.1 iti vine de multe ori sa fugi si sa o lasi naibi de upgradare . As mai adauga insa un lucru. Cumperi un laptop nou fara system de operare preinstalat cu licenta oem achizitionata separat. Toate bune si frumoase pana cand trebuie sa incepi sa pui driverele si sa faci update. In ultima vreme diverele sunt doar pe site-ul producatorului la sectiunea pe care o cauti cu lumanarea support &drivers .Ideea este ca nu poti acesa site-ul producatorului pt ca nu ai instalata o placa de retea indiferent ca este Lan sau Wireless cd-ul cu driverele nu exista iar daca nu ai un alt calculator legat la internet ......................bip bip...... bip bip..... Probabil de aici ideea cu system de operare preinstalat dar o alta tampenie asa cum spunea si Calin daca nu faci un DVD cu sistemul de operare ai sfarlit-o.... Mai sunt destepti care desi dispozitivul are partitie de Recovery si ai acolo posibilitatea de a reface tot sistemul corect ei foarte "Buni Cunoscatori " pun un CD sau DVD cu un sistem de operare piratat si RAD / STERG toate partilile. Astfel pierzi sistemul de operare original si toate driverele si toate celelalte aplicatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aia cu stersul partitiilor o cunosc. Asa-i cand toata viata ai cumparat calculatoare no-name, dureaza o perioada ca sa intelegi ce inseamna OEM. Apoi iti piere admiratia pt ei, ca dai de software-ul ala junk preinstalat in Windows :D

      Ștergere
    2. PS. Vezi ca ti-am sters celelalte 3 comentarii identice

      Ștergere
    3. Da eu am bagat windows 8.1 si nu mia cerut placa de retea ca a scanat o chestie cand am instalat si am pus parola de la internet si mia mers fara sa mai pun driver-urile si placa de sunt tot .asa ca nu stiu ce dracu luat de pe net ca nu stiti sa cautati deloc ;)

      Ștergere
  3. Calin, sti cat mi-a luat mie treaba asta ? 15 minute:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari:) probabil in 15 min a downloadat si a instalat 8.1, la asta te referi, nu? Cu interfata cum te impaci?

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.