marți, 18 noiembrie 2014

Neplăceri tehnologice la schimbarea continentului

Cum am ajuns în America și am încercat să-mi verific mailul de pe Yahoo, pac avertisment: vă rugăm să vă schimbați parola după ce primiți un cod de acces pe telefonul mobil, am detectat un acces ”dubios” și v-am blocat contul. Detectaseră că am schimbat continentul.


După câteva zile am pățit la fel cu GMail, cu care n-a mers la fel de simplu, a trebuit să-mi schimb parola de două ori, după prima încercare încă insistând că se încearcă un acces neautorizat. Probabil din cauza accesului simultan de pe laptop și telefon. Destul de iritant tot procesul, mai ales a doua oară.

I-a apucat hărnicia și pe cei de la Microsoft, dar abia după două săptămâni, fix când așteptam pe email un cod de înregistrare. Eram deja sătul.

Enervant e că după ce schimbi parola la unul din aceste conturi trebuie să o actualizezi în toate device-urile de pe care citești mailul: telefon și laptop - din fericire iOS sincronizează informația între telefon și tabletă, într-o oarecare măsură și MacOS face asta, dar tot trebuie să iei fiecare dispozitiv la mână măcar o dată, ca să vezi ce-ai ratat. Bonus cu GMail: nu mai mergea sincronizat calendarul Google cu calendarul din Mac și cu cel Lightning (clientul de email Thunderbird). Bonus cu Yahoo: trebuie să modifici în Messages și Yahoo Messenger ca să poți să folosi clienții de chat. Hărțuială la maxim, mai ales când ai nevoie să ajungi la o informație și primești doar mesaje de eroare.

Astea au fost soft, colegul meu a pățit-o hard: nu i-a mers cartela de mobil Cosmote/T-Mobile în Georgia, deși era activat roamingul, iar în Germania o folosise. Efecte secundare: nu putea folosi Internet Bankingul, care-i trimitea codul de acces prin SMS. Bonus: detectaseră cei de la bancă incercări de plată simultane, una din Asia și una din SUA, așa că-i blocaseră cardul. 

L-am sfătuit să-i sune de la hotel. La T-Mobile s-a lăsat păgubaș după câteva zeci de minute de așteptat pe linie, iar la BT i-au spus despre ce e vorba, au convenit să-i deblocheze cardul pentru 15 minute, a tras un sprint până la primul bancomat, după care s-a întors în cameră și i-a sunat, să-i blocheze cardul la loc.

La plecare, când am plătit hotelul, era să leșinăm: în secolul XXI, pentru servicii de telefonie internațională, cost suplimentar: 330 dolari. Cam 8 dolari pe minut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.