marți, 26 ianuarie 2010

Tot cu Macul

Aseară, ajuns la hotel la 20.30, am sărit masa de seară, am mâncat un sandwich cumpărat dintr-o benzinărie şi m-am apucat să-mi explorez mac-ul. Întâi update la Os X, ca să fiu sigur că am toate condiţiile asigurate pentru o instalare de Windows 7 cu ajutorul BootCamp, programul făcut special de Apple pentru acest lucru. Din toamnă, când a apărut OS X 10.6 şi până acum au făcut băieţii update-uri de aproape 1 GB, aşa că a durat ceva să le descarce. Apoi am făcut două partiţii, am instalat Windows şi Office şi driverele. Şi s-a făcut ora 1. Suficient. Azi continui, am o grămadă de tooluri şi configurări care trebuie făcute, nu ştiu câte programe pe care le folosesc ocazional o să mai meargă, dar are balta peşte şi internetul alternative.

Ce e ciudat la Mac: trackpadul n-are butoane, oricum în universul Apple se foloseşte doar un singur buton al mouse-ului, mai nou există şi un click secundar, echivalentul click dreapta, dar ca să-l produci ai vreo ţşpe variante: ori apeşi tasta Ctrl simultan cu clickul normal, ori apeşi în colţul trackpadului, ori apeşi pe trackpad cu 2 degete, o nebunie. Mai ales când eşti novice şi le încurci. Că tot vorbim de trackpad, e multitouch, adică poţi scroll doar periindu-l cu două degete, poti trece de la o aplicaţie la alta periindu-l cu 4 degete, pentru 5 degete şi degetele de la picioare încă n-am găsit nici o funcţie şi nici n-a venit cu pedală.

Monitorul e cel mai fain lucru, rezoluţie full-hd, 1920 x 1200 pixeli, scalează foarte bine la rezoluţii mai mici, dar…numai în OS X. În Windows 7 dacă vrei o rezoluţie diferită de cea nativă, arată blurat. Tipic.

Tastatura: cu iluminare din spate, noaptea e foarte plăcută, în schimb n-are o grămadă de taste cu care m-am obişnuit: Delete (doar Backspace), Page-Up/Down, Printscreen, Home, End, Pause – o parte se pot simula cu combinaţii de trei taste. Lejer, cum ar fi…

Difuzoare bune, urlă destul de tare şi nu distorsionează, dat tot vă trebuie staţie pentru un chef mai sănătos. Bateria cică ţine 8 ore, dar e doar marketing, plus că nu e optimizat pentru Windows, care îi mai şi încălzeşte fundul de alumiuniu. Nu mă plâng, ştiam toate astea.

O altă chestie mişto e magnetul de lângă alimentare, când aduci în apropierea mufei cablul de alimentare îl trage magnetul şi se cuplează automat. La fel de frumos sunt şi găurile care-ţi arată starea bateriei, din păcate amplasate în lateralul carcasei, nu în faţă, aşa că nu le vezi direct. Da-s făcute cu laser, frate!

Are două plăci video incorporate, una mai slăbuţă, să nu consume bateria şi una mai puternică ca să poată face aplicaţiilor grafice. În OS X poţi comuta, în Windows e implicit folosită cea mai puternică. Deci 8 ore de baterie?

Hard disk-ul este de 500 GB, suficient deocamdată, are şi webcam încorporat în rama monitorului, dar nu-mi place, mă face mai ţigan decât mi-aş dori. Ştiu, dacă el e cool nu trebuie să fiu şi eu automat. Gata, l-am lăudat destul, back to work.

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.