vineri, 22 iulie 2011

Instalând Mac OS Lion

Alaltăieri, cum s-a lansat, am cumpărat ultimul sistem de operare de la Apple. Douăzeci de minute mai târziu şi 30 de euro mai sărac am început să-l instalez pe MacBook Pro. Tot kitul are 3.7GB aşa că nu e recomandat să-l descărcaţi prin wireless. Instalarea a mai durat 33 de minute iar la final aveam un calculator "modernizat". A fost cel mai uşor upgrade de sistem de operare pe care l-am făcut, spre comparaţie la Microsoft e recomandat să instalezi sistemul din nou, pe o partiţie curată, altfel funcţionează destul de greoi sau cu probleme. 

Deşi foarte uşor de piratat, software-ul Apple are calitatea remarcabilă de a fi aşa de ieftin sau de atrăgător încât lumea preferă să plătească pentru el. Paradoxal, într-o lume în care pirateria atinge şi 60%. E dovada că un lucru de calitate şi cu un PR de excepţie are o valoare şi o imagine un pic exagerată - în bine.

La boot, dacă ţineţi tasta Alt apăsată, o să observaţi o opţiune nouă: Recovery HD. Evident rostul ei, aşa că nu intru în detalii, spun doar că are şi browser web înglobat. În schimb n-au scos ceva ce mă scoate din sărite: sunetul de la pornire.

Incă o notă de interes: există aici un ghid despre cum se poate face un dvd bootabil cu Lion, pentru cazuri de urgenţă. Din păcate după instalare kitul descărcat de pe internet se sterge pentru a nu ocupa spaţiul de pomană, aşa că ori îi faceţi o copie inainte de instalare ori îl redescărcaţi din App Store - există o mică şmecherie, dacă intraţi pe tab-ul Purchased apăsând tasta Alt o să aveţi opţiunea de a redescărca.

Despre noile funcţii şi lucrul zilnic cu Lion o să vă mai spun în următoarele zile, nu vreau să vă plictisesc prea mult dintr-o dată, lista lor completă aici. Un review complet în PCMag.

3 comentarii:

  1. Incet, incet marim gasca :)
    La lion ma enerveaza ca au inversat directia de scroll :))

    RăspundețiȘtergere
  2. da Cosmine, e enervant scrollul ala:)) la touchpad, sus-jos, am gasit cum sa-l refac (e un checkbox 'natural'), in schimb la stanga-dreapta intre ecrane ma scoate din sarite.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.