luni, 4 iulie 2011

O oră cu Samsung Galaxy S2

M-a rugat o prietenă să o ajut să-şi transfere contactele din vechiul telefon Nokia pe recent primitul Samsung, cel mai cel telefon cu Android. Am reuşit, într-un final.

La prima impresie telefonul e drăguţ, ecran mai mare decat iPhone-ul, force feedback (pt filologi: când apeşi pe o tastă vibrează - oare vibrează şi când primeşti o oiţă roz?) şi o grosime de doar 8-9 milimetri - dacă s-ar fi făcut palete de ping-pong dreptunghiulare aşa ar fi arătat. Mai are şi un ecran realizat din Gorilla Glass, un fel de sticlă foarte rezistentă dar dacă vă cade pe laterală sau spate tot se ciobeşte, deci luaţi-i husă. 

Despre sistemul de operare Android numai de bine - mie nu-mi place. Unul din punctele lui forte ar fi cică faptul că-ţi poţi aranja interfaţa după gustul şi asemănarea ta, cu diverse notificări de diverse dimensiuni, chestii asimetrice plasate unde vrei tu - funcţii care pe mine (alintat compulsiv-obsesiv de cei care mă cunosc mai bine) mă lasă rece sau mă irită (deci da, oi fi). 

Prima problemă a fost să-mi dau seama ce fac cu contactele importate din Nokia via PC Suite în Outlook. Cum le transfer pe Samsung? Există pe site-ul lor un program numit Kies care se ocupă de sincronizare, aşa scria în scurtul manual de utilizare. Am intrat pe site, am căutat după Kies, n-am găsit nicio referinţă la software. Foarte fain şi profi. Am căutat pe Google şi am găsit linkul de download. S-a instalat destul de greu, până la urmă l-am pornit şi am descoperit că e la fel de intuitiv ca băgatul unui ou într-o sticlă de bere. RTFM Turcu! Aşa că am citit manualul, am dat clickurile unde trebuie (e copiat după iTunes dar n-au înţeles chiar toată filosofia ergonomicităţii) şi până la urmă l-am convins să sincronizeze cu Outlook. O dată ce m-am prins cum merge a fost uşor dar n-am mai avut de mult o asemenea senzaţie de confuzie în faţa unui telefon/software.

A doua problemă şi ultima, pentru că altceva n-am mai încercat, a fost configurarea contului de email de la Yahoo. Dinainte să mă apuc aveam dubii că o să reuşesc, încercasem acelaşi lucru pe un Samsung Galaxy S, fără succes - să vă reamintesc că pe iPhone toată procedura durează câteva secunde? Da, iPhone-ul ştie deja setările IMAP, POP şi de securitate asociate cu conturile Yahoo, pentru Android trebuie să le cauţi pe net şi să le introduci manual, plus că-ţi face nişte sugestii eronate. Până la urmă am reuşit şi am constatat că nu există funcţie Push (pentru filologi: denumirea tehnologiei prin care serverul anunţă mobilul că există mailuri noi) aşa că mobilul trebuie configurat să verifice o dată la x ore dacă există un mail nou pe server, dezavantajul fiind că se consumă bateria mai repede.

N-aş putea spune că Galaxy e un telefon prost sau bun, n-am sunat cu el, nu ştiu cum se comportă în viaţa de zi cu zi, acestea sunt strict primele impresii din partea cuiva care a avut un Samsung D500, apoi un Nokia E51 şi acum are un iPhone 4. Există review-uri pe net:

4 comentarii:

  1. sa configurezi yahoo mail pe android?!?! ptiu, ptiu! mai bine ii migrezi mailul pe gmail.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) te las pe tine sa-i zici ca tre sa-si anunte toti prietenii ca si-a schimbat adresa folosita in ultimii 15 ani. industria asta ar trebui sa se gandeasca si la atehnici nu numai la experti, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. explicatie pentru domisoare atehnice (iti dau si copy-right pentru asta): nu poti purta geanta dior la taior chanel. sau poti, dar o faci pe riscul tau :D

    RăspundețiȘtergere
  4. acum e fericita, sa n-o tulburam din joaca cu dileme din astea. oricum, buna asta cu dihoru

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.