luni, 2 ianuarie 2012

Milano / Shopping

Să începem anul într-o notă de optimism, cu informații despre shopping. Pentru că tocmai se încheie concediul de iarnă, trebuie să ne gândim deja la următorul, să nu ne lăsăm dărâmați de lunile de muncă ce vor urma până la vară. Unii dintre voi mergeți la ski, așa că următoarea pauză o să vină repede, dar pentru restul, o călătorie la Milano o să vă refacă moralul, nu neaparat și contul din bancă. 

Când am spus că mergem la Milano, absolut toată lumea a replicat: la shopping? Nu ne-am dus acolo axați pe cumpărături, e păcat că orașul acesta frumos are în primul rând aura unei locații de shopping, pentru că și ca turist e foarte interesant și plăcut, dar se poate face shopping foarte bine la Milano. Bani să ai. În fiecare oraș mare există zone comerciale abundente, din acest punct de vedere magazinele de pe Buenos Aires din Milan nu diferă de cele din centrul Madridului, Vienei, Londrei sau Berlinului. Diferența este făcută de faptul că Milano este casa majorității marilor creatori de modă italeni, pe câteva străzi există o concentrație de magazine de lux cum se întâlnește în puține orașe din lume. Bineînțeles, în jurul caselor de modă italienești au venit și cele de altă naționalitate și s-a creat acest pol, comparabil, din ce am văzut eu, cu Zürich, Las Vegas sau, parțial, Düsseldorf. E propice și nivelul de civilizație, cultură și bunăstare al milanezilor, totul e amenajat cu bun gust și fără excese țipătoare sau kitsch.
Hotel Armani, 7 stele
Culmea ironiei e să mergi la Milano și să n-ai nevoie de nimic, dar am intrat în câteva magazine ca să mă uit după o vestă de iarnă, matlasată. În primul boutique în care am intrat am găsit una albastră, simplă, exact cum mi-aș fi dorit, cu excepția prețului: 910 euro. La Martina avea ceva similar, cam pe la 320 euro. I-am întrebat dacă e cusută cu fir de aur. Până la urmă am găsit una faină la Massimo Dutti, cu un preț din două cifre, dar pentru M. Dutti nu trebuia să mă avânt mai departe de Cluj sau Timișoara. 

N-o să vă spun prea multe despre window shopping, pozele de mai jos prezintă mai bine atmosfera de pe străzile cu magazine de lux.

Via Spiga
Via Montenapoleone
Un loc în care am vrut să intru, pentru comparație, a fost magazinul american Abercrombie & Fitch, nu-s prezenți în multe locații din Europa. A fost singurul loc unde era coadă la intrare, trebuie să aștepți la rând până ieșeau oameni. Așa că prima dată n-am stat, dar am trecut întâmplător a doua zi prin fața lui, am văzut că nu mai e coadă și am intrat. Prețurile pe care le știam eu, în dolari, au fost transformate în euro și s-a mai pus ceva deasupra, așa că A&F nu prea merită, decât dacă n-ai drum în State sau nu poți cumpăra de pe net.

Fiecare oraș mare are un centru comercial de lux, milanezii au La Rinascente, chiar lângă Dom. Șapte etaje de shopping, gourmet food și un bar cu vedere la Dom, cu unul din cele mai bune espresso-uri pe care le-am băut vreodată.

Nespresso e prezent cu trei magazine, foarte aproape unul de celălalt și e popular, chiar dacă Italia e patria Lavazza. M-a surprins, un pic.

În concluzie, Milano e locul unde poți face foarte bine shopping, dacă ești interesat de lux, altfel la fel de bun e oricare oraș mare, mărcile medii și ieftine sunt aceleași ca peste tot.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.