marți, 11 decembrie 2012

Plagiarius

În 1977, la un târg din Frankfurt, un designer neamț și-a văzut cântarul pe care îl concepuse pentru o firmă germană cu 11 ani mai devreme expus de un producător din Hong Kong. Falsul era doar aparent identic, materialele fiind de calitate inferioară, dar în loc de 24 de mărci, prețul de vânzare cerut era de 10 mărci. Scandal, reclamații, firma din HK a trebuit să părărească târgul, dar vânduse deja 100.000 de bucăți. Două luni mai târziu, un alt exportator din HK a readus produsul pe piața germană. Același ciclu de reclamații, după care un al treilea exportator apare pe piață și tot așa.

Informându-se asupra posibilităților de contracarare și educare a publicului, designerul respectiv a decis să confere un premiu anual pentru cel mai reușit plagiator, sub formă de pitic de grădină lăcuit negru, cu nasul auriu. La prima conferință de presă s-a prezentat doar un jurnalist. Din 1980 Asociația Designerilor Industriali a preluat patronajul evenimentului, iar din 1986 Acțiunea Plagiarius a devenit o Asociație. La ultima decernare de premii au venit 70 de jurnaliști.


Această asociație are și muzeu în Solingen, pe care clienții noștri l-au vizitat după conferința de săptămâna trecută, eu nu, dar vă puteți face o idee despre exponate aici, la premiile din anul 2012, 2011 sau 2010. Ca să preîntâmpin comentariile: Victor Ponta n-a plagiat în Germania, deci nu apare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.