vineri, 7 decembrie 2012

Vorbitul în public nu-i așa ușor cum pare din sală

I-a venit șefului meu ideea să mă pună să prezint un segment în fața a 60 de nemți. M-au trecut toate transpirațiile, dar până la urmă a ieșit decent sau cel puțin așa au spus, cu oarecare milă, cei din public. Important e că n-a crăpat niciun software demonstrat. Cu ocazia asta am mai acumulat o listă de sfaturi, că una-i să stai la masă și să vorbești cu cinci persoane și alta e să te plimbi pe ”scenă”, cu microfonul pe cap, în fața atâtor oameni. Așadar, băgați la cap următoarele, deși asta nu înseamnă că mie mi-a ieșit, e o întreagă echilibristică să încerci să vorbești coerent în germană și să iei în calcul și cele de mai jos:
- stai drept (nu știu cum sunt alții, dar mie nu-mi place când se uită 120 de ochi la mine);
- privește și oamenii, nu doar în monitor;
- nu te împiedica de cabluri și dulăpioarele de pe scenă (m-am oprit la limită de vreo două ori);
- controlează-ți vocea, să fie sigură și relativ veselă;
- mânuiește ipad-ul sau mouse-ul încet, cu gesturi puține, ca să nu pară haotic ceea ce e proiectat pe ecran;
- cel mai important: nu sufla în microfon așa cum animalele suflau pe Baby Jesus (banc de sezon) (când mi l-am pus pe cap mă rugam să nu cumva să respir în el ca Darth Vader în scena ”Luke, I am your father”, e un factor destul de stresant dacă nu ești obișnuit).

PS. în februarie o luăm de la capăt, de data asta cu înregistrare video. Detalii despre eveniment aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.