luni, 17 decembrie 2012

Tânăr alienat, cumpăr mitralieră

Probabil fiecare a discutat în weekend despre drama copiilor împușcați în Newtown. Cât de dereglat să fii ca să tragi de 11 ori în fiecare copilaș, e imposibil de imaginat, mai ales când, cică, suntem programați ca specie să avem grijă de puii noștri. Trist e că deja ne-am obișnuit cu aceste știri. Pe mine de fiecare dată mă duce gândul la documentarul Bowling for Columbine și la statistica relevantă a numărului de crime cu arme de foc comise în State versus Canada. Cred că e clar pentru toată lumea că disproporția e masivă. 


Când am stat la prietenii mei din suburbia Atlantei am constatat că și ei au un pistol. Ca să fie. De fapt doamna doarme cu el lângă pat atunci când soțul e plecat în delegație. Pot înțelege, locuiesc într-un grup de case situat între un câmp și ceva pădure, nu știu la câte mile e cel mai apropiat post de poliție, dar sigur nu la colțul străzii. Dacă aș fi în locul lor aș face și eu probabil la fel, pentru că, ușor paradoxal: 
- cartierul e suficient de sigur ziua încât să îți lase curierul cumpărăturile pe verandă;
- populația Atlantei e majoritar de culoare, criminalitatea e ridicată și sentimentul de nesiguranță palpabil (n-o fi corect politic, dar e real);
- autostrăzile sunt multe, mari și drepte, dar totuși accidentele sunt la ordinea zilei (în trei zile am văzut vreo cinci) - din plictiseală fiecare face și altceva la volan și e neatent, ceea ce induce senzația că e plin de simpletoni. 

Așadar nu poți să-i acuzi pe oameni că-și iau arme. E clar, o spirală și o să fie imposibil să le mai strângă de pe străzi. Din păcate nu înțeleg de ce-i așa de permisivă legea încât să dea voie unui bitang de 20 de ani  să cumpere o pușcă semiautomată, una de asalt sau cu lunetă. 

Update: Statistica QZ.com: Între 2000-2010:
USA(309 mil locuitori) 27 atentate
Alte 36 de țări (3,8 miliarde locuitori) 28 atentate, mare parte dintre ele fără arme de foc. În 13 din aceste țări: 0 atentate.

Update2: interesant

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.