joi, 24 ianuarie 2013

Instituțiile Statului și IT-ul

Deși avem o industrie IT prosperă, aproape toate firmele din acest domeniu lucrează pentru export sau mediul privat, iar implementările din sectorul de stat sunt în marea lor majoritate niște semi-eșecuri costisitoare, cu parfum de clientelism politic, care ar putea și ar trebui să dea de lucru unui întreg departament DNA. Exemplele clasice ar fi softul folosit de CJAS, care încă mai dă rateuri și e subdimensionat; Poșta, care lucrează în programe FoxPro pentru DOS; Asesoftul lui Ghiță care a făcut primul milion pentru realizarea unui software pentru Primăria condusă de nașul său, soft care n-a funcționat vreodată.

Pentru comparație, să ne uităm un pic la unul din trendurile internaționale, indiferent de sector:
”Financial institutions like Barclays, Nomura Securities and Bank of Beijing deploying iPads among employees for secure customer service. Barclays rolled out more than 8,000 iPads”
”International government deployments strong with Sweden deploying 10,000 iPads and over 5,000 purchased by the Netherlands for Dutch tax authority and court system.”
Ajung la motivul pentru care am scris postul ăsta, o victorie personală: am reușit să-mi fac cont pe site-ul E-Administrație al Primăriei Sibiu! N-a durat decât trei ani, e a treia oară când încerc! La anterioarele tentative n-am primit mailul de confirmare a înregistrării, dar acum a venit în câteva secunde. Modern, eficient, comod, ce mai! laser frate! Laser românesc... pentru că acum trebuie să merg la Primărie ca să-mi ridic parola. 

Dacă tot mă duc la ei aș putea plăti și impozitul. Oare merge cu cardul?

P.S. era frumos să scrie măcar la ce serviciu/ghișeu să mă prezint, nemaivorbind că sunt două sedii.

2 comentarii:

  1. Din informatiile mele, parola se ridica de la Centrul de Informatii pentru Cetateni, sediul din Piata Mare, la parter.
    Din pacate, e nevoie sa mergi in persoana ca sa ridici parola; din fericire, astfel eviti ca altcineva sa-si faca cont cu datele tale si sa vada ce proprietati ai, ce amenzi ai primit si alte informatii de genul asta.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.