luni, 27 mai 2013

Avem o chitară, cum o amplificăm?

Vreau să scriu câteva detalii despre cum se poate improviza un mic studio audio pentru repetiții, poate se mai apucă cineva de chitară electrică și o să-l ajute experiența, apoi gata cu subiectul. Disclaimer: tot ce-am scris mai jos e abordarea unui inginer de calculatoare, care încearcă să țină la minim achiziția de echipament dedicat, nu înseamnă că nu există alte variante mai ieftine, iar sfaturile mele sunt ale cuiva cu doar trei luni de ”insight” în domeniul muzical.

Orice chitară electrică are o mufă mono tip jack 6.3mm, ca să o conectezi la calculator (intrarea line-in a plăcii de sunet) ai nevoie de o reducție și un banal cablu cu mufe jack de 3.5mm. Prima problemă este dată de calitatea acestei plăci de sunet și de latența ei: Mac-urile au unele care se comportă onorabil, cel puțin la nivel de începător, nu există delay-uri perceptibile între momentul în care atingi coarda și cel în care auzi sunetul în boxe. Pe Windows există această problemă în numeroase cazuri, mai ales cu plăcile audio integrate, s-ar putea să fie nevoie de una externă. Un avantaj al plăcii externe este dat de intrările pe care le oferă, există unele speciale pentru muzicieni, cu mai multe intrări mono de 6.3mm. Recomand site-ul avaudiosys.ro și produsele de acolo, am cumpărat în repetate rânduri de la ei iar oamenii au fost amabili. 

Având la îndemână o placă audio externă M-Audio Transit USB, am legat chitara la ea și am încercat să văd dacă există diferențe perceptibile de latență a sunetului. Nu mi s-a părut că ar fi, așa că am renunțat să o bag în ecuație, folosesc placa internă a Mac-ului. Poate dacă voi înregistra vreodată ceva să fie utilă.

Compact: tot ce-ți trebuie pentru repetiții
Presupunând că alegi un Mac, odată cu sistemul de operare ai primit și GarageBand, programul care te învață cum să cânți la câteva instrumente și îți pune la dispoziție uneltele necesare creării de piese muzicale. Lecțiile pentru chitară sunt onorabile, un pic cam confuze pe alocuri, dar soft-ul are o funcție interesantă: poți exersa pe piesele lui și îți spune gradul de reușită a interpretării. O altă funcție utilă este cea de tuner, care-ți permite să-ți acordezi instrumentul, dar principala lui calitate este cea de amplificator real-time. Oferă o mulțime de modele de amp-uri, de la jazz la hard-rock, cu setări modificabile, dacă îl cuplezi cu niște boxe decente, o să ai un sistem mult mai versatil decât un amplificator fizic ieftin, care ocupă loc și nu-l poți folosi la altceva. Repet, ca începător. Când o să știi mai multe despre direcția în care te îndrepți și ce vrei să faci cu chitara, o să poți face o alegere educată a echipamentului, fără a fi nevoit să scapi de țepele luate ca rookie. Dacă vrei să continui pe ramura digitală, poți trece de la GarageBand la fratele mai mare, LogicPro, sau la alte soft-uri dedicate.

Am mai folosit GarageBand-ul pentru a-mi înregistra chitara și a asculta cum sună interpretarea, e un instrument bun pentru auto-corecție, nu la fel de bun ca un instructor, care-ți poate da sugestii, dar măcar poți analiza la rece unde greșești.

Alt software util este Guitar Pro, există atât variantă pentru Windows cât și pentru Mac, editor de tabulaturi cuplat cu sintetizator, îl poți folosi ca negativ, simulator de formație, pentru repetițiile tale.

Guitar Pro (stânga) și GarageBand (dreapta)
Ultima componentă importantă a ecosistemului sunt boxele, eu am ales monitoarele M-Audio BX5 D2, de care am scris deja, pentru că n-aveam chef de un sistem care distorsionează sunetul, vreau să știu exact cum sună chitara, fără amplificări are basului sau altor frecvențe. Nu știu dacă orice fel de boxe se pretează sarcinii și nu se strică în timp.

Ca în orice domeniu, cel mai bine e să întrebi un prieten care se pricepe înainte să faci o achiziție. Singurul magazin specializat din Sibiu (de care știu eu, cel puțin) este XBase, oamenii de acolo sunt amabili și te ajută cu plăcere. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.