vineri, 17 mai 2013

Imprimante 3D

Unul din puținele subdomenii extrem de dinamice din industria IT actuală este cel al imprimantelor 3D. Se vorbește de ele peste tot și am avut ocazia să privesc una funcționând în Texas. Sistemul văzut este destul de simplu ca principiu, există un ”mosor” cu fir din plastic, plastic care topit și este așezat strat după strat pe planșa pe care se construiește macheta 3D. Rezoluția imprimantei e dată de finețea cu care poate realiza aceste straturi. Deocamdată cred că e complicat de tipărit cu multe culori.



Pentru inginerie și arhitectură domeniul e o mană cerească. Imaginați-vă că puteți realiza prototipuri sau machete peste noapte, la fel ca Apple de exemplu. Altă utilizare ingenioasă e legată de dulciuri: se încearcă printarea ciocolății. O să avem niște torturi sofisticate.

În legătură cu uzul personal, sunt sceptic că ne vom produce în curând piesele de schimb, nu cred că vrei plăcuțe de frână din plastic și, în plus, va trebui să găsești pe cineva capabil să-ți realizeze modelul 3D al respectivei piese. Exagerez, există librării de modele pe net și se vor extinde, vor apărea firme care vor realiza machete la cerere, probabil vom înlocui singuri diverse subansamble ieftine, dar lucrurile de calitate, rezistente și complicate, nu cred că vor putea fi printate acasă prea curând. Costurile și durata de execuție sunt destul de mari momentan, dar acestea vor scădea, ca în cazul oricărei tehnologii adoptată la scară largă.

Multă lume se bucură că vom putea ”tipări” arme. N-aș vrea să stau în proximitatea unui percutor și a unui corp de armă din plastic. Așa cum se vede în acest video, s-a realizat deja din plastic trăgaciul, încărcătorul și o secțiune ne-esențială. Succes la omorât oameni cu alea. Nici printarea de bâte 3D nu e eficientă, ar trebui să te apuci cu vreo 12 ore înainte să dea hoții peste tine.

P.S. Staples o să scoată la vânzare o imprimantă 3D în iunie, pentru 1300 USD.

0 comentarii: