joi, 5 martie 2015

Cum au rezolvat americanii subiectul religiei în școli

Foarte simplu, l-au interzis, prin Constituție, în secolul 18. Cum de altfel au interzis și discriminarea religioasă. Puterea administrativă, legislativă, justiția, școala și religia au fiecare rolul lor în societate și n-ar trebui amestecate. Explicația logică urmează două paragrafe mai jos.

Paranteză: Intelligent design (ID) = ”o formă de creaționism care presupune că „anumite caracteristici ale Universului și ale vieții sunt cel mai bine explicate prin existența unei cauze inteligente și nu prin procese nedirijate, așa cum ar fi selecția naturală. Susținătorii de bază ai conceptului (..) cred că realizatorul designului inteligent, așa numitul designer inteligent, este Dumnezeu.” Sursa: Wikipedia


Unul din cele mai deștepte seriale pe care le-am văzut este The West Wing, despre care am mai scris  (Bible Lesson). Într-unul din episoadele ultimului sezon, în cadrul unei campanii electorale, se discută despre un subiect fierbinte în SUA anului 2005: predarea în școli atât a teoriei evoluției cât și a designului inteligent. Părerea unuia dintre candidați (bineînțeles, imaginată de scenariști) este următoarea: ”One is based on science, one is based on faith. ID is not a scientific theory, is a religious belief and our Constitution does not allow for the teaching of religion in our public schools. (..) Evolution is not perfect, does not answer all the questions, but it is based on scientific facts; facts that can be predicted, tested and proved. ID asks theological questions. (..) can we agree that the inclusion of non-scientific explanations into the science curriculum of our schools misrepresents the nature of science? and therefore it compromises the central purpose in our public education which is the preparation of a scientifically literate workforce.” 

Întreaga scenă aici:


10 ani mai târziu, religia în școli crează controverse în România. Să ignorăm diferențele de constituție (a noastră nu cred că interzice explicit amestecul religiei în educație, dar menționează că suntem un stat secular, fără o religie de stat) și faptul că nu suntem exclusiv ortodocși și poate n-ar fi corect față de minorități să luăm o decizie intolerantă și ajungem la întrebarea: de ce ne trimitem copiii la școală? Suntem cu adevărat o societate modernă sau doar ne pretindem a fi una? Îi trimitem, ca americanii, ca să capete o pregătire științifică pentru viață sau ca să li se insufle valorile morale ale majorității, când de acest aspect s-ar putea ocupa foarte bine familia și congregația din care fac parte, la vârsta la care consideră fiecare că e mai oportun?

1 comentarii:

  1. Lucrurile sînt într-o zonă gri. Eu i-am întrebat pe ai mei dacă vor să îi înscriu în continuare la religie, au spus da amîndoi. De ce? Aveau nevoie de media de 10 la religie ca să își crească media generală pentru bursa pe care o iau peste o medie de 8,50. Așa că, nici vorbă de dor de religie nici la mine nici la ei. Sînt curioasă cîți din cei 90% au spus da din convingere.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.