sâmbătă, 30 mai 2009

METAMOtheRFuckerOZE

Plouă, plouă, plouă, vreme de ... teatru.

În postul acesta o să vă vorbesc puţin despre teatru şi mult despre frig.


Am tot sperat, uitându-mă la termometru, că o se reprogrameze spectacolul Metamorfoze de aseară. Erau 9 grade. Dar s-a jucat, în Piaţa Teatrului, în aer liber. Pentru două ore ne-am transformat toţi în pinguini din specia sac de plastic cu gaură pentru moacă. A început piesa, s-a mai oprit şi ploaia mocănească, s-a mai încălzit aerul sub "pelerină", doar bieţii actori se aruncau prin apa aia rece de zici că erau la Mamaia în august. La început mi-a fost milă de noi, dar după vreo oră am început să-mi concentrez rugăciunile spre cei de pe scenă, că erau săracii doar în maieu şi chiloţi, cu picioarele în apă şi trebuie să mă credeţi, tremurau ca nişte rahaţi îngheţati, vai de pneumonia lor. Dacă duminică e la fel de frig, eu mi-as băga picioarele în el teatru, că asta deja nu mai e artă, e inconştienţă.

Despre piesă nu vreau (şi nu pot) să vă zic multe, este o alegorie despre lume şi evoluţia ei, un fel de verişoară de-a spectacolului La Reve, mai spirituală şi mai săracă. Ca de obicei, Purcărete beneficiază de muzică foarte bună, nu ştiu cine-i compune piesele, dar se potrivesc foarte bine cu ce vrea el să prezinte. Are scene groteşti, are scene amuzante, are scene lungite, mai ales ultimele 15 minute, puteam trăi fără ele, mesajul de final este un pic patetic, dar probabil totul se trăieşte altfel la 20 de grade cu greierii cântând veseli în fundal, nu ca noi, la buza sacului. Per ansamblu merită văzută şi nu ne-a părut rău, ne-a părut doar frig.

La final, aplauzele publicului nu cred că au putut încălzi prea tare actorii, cred că visau doar o pătură şi vodcă, de două ori mai tare ca noi.

4 comentarii:

  1. Din păcate, se pare că unul dintre actori a ajuns la spital după spectacolul de vineri, din cauza frigului, să vedem dacă se mai ține astăzi, dacă nu, sîmbăta viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hihi, ai fost si tu acolo? Probabil ca ti-am dat si un sac si nu te-am recunoscut...Am stat chiar in primul rand, dardaind usor. Mi s-a parut inuman sa iti pui actorii sa joace pe vremea aia cainoasa. Per total, mi se pare ca Purcarete e...Purcarete, love it or leave it. I leave it. Puteam trai si fara unele scene iar cand o vedeam pe saraca actrita din fata mea cum tremura si sufera, pe bune, imi trecea tot cheful de teatru si creatie profunda si spectaculoasa. Poate la 25 de grade, da mai bine, asa am ramas cu un gust amar. Unul dintre actori am mers direct la Urgenta, dar acum e OK.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ştiu, probabil. La intrare era Ionela. Pe altcineva n-am recunoscut :)

    In rest, da, sunt de acord cu tine, probabil reiese si din ce-am postat.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.