marți, 10 aprilie 2012

De 40 milioane de ori pe secundă

În şase ani avem vaccin anti-cancer, nici SIDA nu se simte mai bine - se pare că "treatment as prevention" dă rezultate foarte bune, dacă descoperim şi bossonul Higgs pot să dorm liniştit. :) Vorbind de bosson, am aflat câteva chestii tehnice despre detectoarele folosite pentru a-l poza: patru dispozitive comparabile cu camere 3D de 100 megapixeli colectează imagini de 40 milioane de ori pe secundă. Nu există dispozitiv de calcul care să poată stoca atâta informaţie, aşa că o parte din cadre sunt analizate real-time şi şterse, ceea ce implică multă putere de calcul (un grid de servere) şi nişte criterii de selecţie. La final rămân 15 milioane de GB anual, prin care cineva trebuie să "sape" după informaţii, dar nu doar în cadrul CERN, pentru că informaţiile sunt împărţite cu peste 130 de centre de calcul din 34 de ţări. 

BTW: am văzut pe FB o poză cu centrul CERN care cică folosea PC-uri iar lângă o poză cu o cafenea plină de copchii cu MacBook-uri. Lucrurile nu stau chiar aşa iar situaţia e mai eterogenă, conform articolului ăsta, plus că softul e scris în Java, deci merge executat pe orice sistem de operare are respectivul laborator.

2 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.