joi, 12 aprilie 2012

O selecţie de aplicaţii pt iPad

Spuneam ieri că am descoperit o grămadă de moduri în care iPad-ul s-a făcut util, pe lâgă citit. Lucrul cu el e mult mai amuzant decât cu un PC pentru simplul motiv că interfaţa tactilă e mai "intimă" în relaţia cu un computer decât tastatura şi mouse-ul. Nu vorbesc de productivitate, unde scrisul pe tastatură fizică se impune oricând în faţa unui dispozitiv virtual, fie el şi configurabil (split al tastelor în stanga şi dreapta ecranului, float etc) ci de plăcerea mânuirii echipamentului. Inovaţiile interfeţei dezvoltate de Apple sunt puse în valoare mult mai bine pe ecranul mare al tabletei decât pe telefon.

Revenind la aplicaţii: pentru citit e musai nevoie de iBooks, dar pentru a deschide şi alte formate puteţi instala şi Stanza. Dacă aveţi nevoie şi de dicţionare vă recomand aplicaţiile Dex (ro) şi Dictionary.com (en). Pe lângă Safari, dacă aveţi o conexiune la net proastă, instalaţi şi Opera Mini care descarcă comprimat paginile web şi vă ajută în cazuri extreme.

Vă recomand un agregator de ştiri/site-uri configurabil, eu am ales Flipboard, mi se pare excelent şi ca grafică şi ca conţinut, pe lângă site-urile deja existente poţi adăuga contul de FB, de Twitter, Google Reader sau feed-uri RSS individuale. Alternativ, puteţi încerca Pulse şi Zite. În tandem şi integrat cu acestea şi cu Safari, o altă aplicaţie extrem de utilă care descarcă pagini web pentru citire offline este Read It Later. Dacă doriţi să citiţi cărţi de pe scribd.com puteţi folosi Float. Toate sunt gratuite.

Coperta Flipboard, cu secţiunile disponibile
Varianta wi-fi nu are modul GPS, aşa că navigaţia nu o să funcţioneze decât cu aproximaţie, dacă există conexiune wi-fi şi deduce locaţia prin ea, în Google Maps. Navigon nu funcţionează.

Pentru productivitate vă recomand Evernote, un progrămel care salvează şi sincronizează pe toate dispozitivele informaţiile pe care le introduceţi în el, inclusiv poze. Util pentru salvat cărţi de vizită, informaţii despre firmă sau orice altceva s-ar putea să vă fie util oriunde vă aflaţi. TurboScan costă unu-doi euro, dar e util pentru scanat documente cu ajutorul camerei foto, transformat în pdf şi trimis acestea prin email. Bineînţeles, puteţi trimite şi ca format jpeg fotografia, dar atunci fişierul o să fie mai mare, color şi pentru documente nu e necesar totdeauna acest lucru. Dă rezultate bune şi-l folosesc pentru scanat mostre de documente ale clienţilor. N-am găsit o suită de aplicaţii gratuite compatibilă cu MS Office, una decentă costă cam 10 dolari, dar momentan n-am nevoie de aşa ceva. Zvonurile spun că Microsoft e aproape de a lansa ediţia Office pentru iPad. TeamViewer e o altă aplicaţie ultracunoscută care are variantă pentru iOS.

Pentru vreme vă recomand aplicaţia TheWeatherChannel, n-am înţeles de ce Apple a omis aplicaţia proprie care vine cu iPhone-ul. Dacă doriţi un pic mai mult control asupra camerei foto Camera+ costă un euro, dar îşi merită banii, mai ales când faceţi poze în locuri umbroase sau pentru efectele incluse.

Pentru multimedia (filme, muzică) o să fie un post separat, în care o să vorbesc şi despre AirPlay.

Se spune că tableta încurajează productivitatea şi într-adevăr, există câteva aplicaţii aproape geniale. Una dintre ele este Paper (53), care e gratuită, dar pentru a cumpăra mai multe unelte de desenat se plăteşte. Rezultatele sunt impresionante, dacă ai talent artistic:
Paper: sus: unul din exemplele de desen,
jos: carneţelele virtuale în care poţi să-ţi păstrezi creaţiile
Alta pe care o folosesc zilnic este GarageBand, m-am apucat să compun o melodie, rezultatul o să-l auziţi în câteva zile. Nu e gratis (aplicaţia, nu melodia), dar îşi merită din plin cei 4 euro cât a costat. Cu ea am petrecut cele mai multe ore, cu excepţia cititului. Pentru cineva care n-a învăţat să cânte la un instrument muzical, dar îi place muzica, e o şansă nesperată. Nu că s-ar ridica creaţiile mele mai sus de piciorul broaştei, dar dacă ai talent e o modalitate de compunere facilă şi ultraportabilă. Are o mulţime de chitare, bass, clape, cvartet de coarde, poţi înregistra voce şi sample-uri. O iubesc pur şi simplu. Prietena mea însă nu-mi mai suportă improvizaţiile aşa că folosesc spăşit căştile :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.