miercuri, 11 aprilie 2012

Ză iPad

De ce mi-a trebuit mie brusc iPad, după ce doi ani am rezistat tentaţiei şi am afirmat că nu-i văd rostul dacă eşti toată ziua la calculator? Pentru că, logic, nu mai sunt toată ziua la calculator. Am o grămadă de delegaţii, unele cu maşina, de exemplu în turele lunare până la Timişoara îl las pe colegul să conducă şi eu citesc diverse pe iPhone, drumul durează aproape 5 ore. Telefonul e un pic cam mic şi laptopul un pic cam mare pentru sportul ăsta, mai ales când se şi frânează. Sau pe avioane, e mai uşor cu tableta, ţine şi bateria suficient - întoarcerea din Portugalia a durat 10 ore şi am schimbat trei avioane, nu mai trebuie să car şi o carte voluminoasă şi să existe riscul că n-o să-mi placă şi să mai cumpăr una. Când ai laptop, încărcător, camera foto, documente şi alte prostiuţe în bagajul de mână e cam nasol să mai vâri şi una-două cărţi care ocupă şi ele destul de mult loc. Alt avantaj e folosirea în pat, seara sau în dimineţile de w-end, sau într-un loc public, aşteptând să-ţi ajungă partenerul. Principala mea problemă în situaţiile astea e că nu pot să pierd timpul uitându-mă la trecători, prefer să citesc ceva, nu trebuie să fie conexiune la net ci doar să am ceva interesant de lecturat. De aceea mi-am luat modelul cel mai mic, de 16gb, fără 4G, doar wi-fi, în caz de urgenţă poate telefonul să facă hotspot, chiar nu văd rostul unui al doilea sim şi abonament de date.

Câteva impresii după mai mult de două săptămâni de folosire zilnică: noul iPad are un ecran incomparabil cu orice altceva, totul arată mai bine pe el chiar dacă nu-i optimizat pentru retina display, nu se încălzeşte foarte tare dacă nu esti gamer, probleme cu semnalul wi-fi am avut, dar rar, poate un update de software să le corecteze, dar nu-i o problemă majoră în cazul meu pentru că nu-s dese şi nu durează mult. Se mişcă repede iar bateria ţine o eternitate mai mică: pe terasă, la soare, cu intensitatea dată la maxim a ţinut bateria 6 ore. În lumină puternică nu are o lizibilitate foarte bună, dar e totuşi folosibil dacă găseşti un loc cu un pic de umbră . Pe drumul spre casă din Portugalia, cu niţel acces wi-fi, vizionat două filme, citit mult, după aprox. 10 ore de folosire mai avea 60%. Da. îi ia mult timp să se încarce, eu îl las peste noapte, dar procesul nu e zilnic. Foarte util e şi smart cover-ul cu cele două poziţii ale sale, una care-l amplasează înclinat la 30 de grade pentru tastare uşoară iar alta în picioare, pentru văzut filme.

Scopul principal al achiziţiei e lectura iar combinaţia de ecran retina cu posibilităţi tehnice face toţi banii. Cărţile în format nativ se citesc foarte bine, tema sepia de exemplu e foarte plăcută la o folosire îndelungată, funcţiile de bookmark, de adnotare, de căutare în dicţionar sunt utile, dar şi pdf-urile în care apar majoritatea revistelor se văd excelent, deşi dacă-s hi-res şi au multe poze durează o secundă până randează toată pagina. Am descoperit nişte reviste digitale care-l pun în valoare: New Scientist, Decât o Revistă. N-am încercat încă Dilema Veche şi m-ar interesa şi Caţavencii dacă se hotărăsc vreodată să facă o ediţie electronică. Sunt convins că sunt mai multe şi au să apară pe viitor o grămadă, deci aştept sugestii. Nu GSP, ok? :) Există şi unele programe dedicate cititului de pe net, dar despre ele într-un post separat, în care o să vorbesc şi despre celelalte moduri de utilizare pe care i le-am descoperit tabletei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.