joi, 26 aprilie 2012

Problema mea cu articolele-reclamă de pe bloguri

Fiecare are dreptul de a alege cum îşi monetizează blogul, la fel cum eu am dreptul să-mi formez o părere pe baza subiectelor abordate şi tratate în respectivul blog. Mai nou multă lume testează chestii - servicii sau produse din IT, auto, telecomunicaţii sau chiar finanţe. Problema mea e că o fac din motivele greşitele, gratis sau contra-cost - nu contează, dar nu din pasiune şi interes pentru domeniu. Din această cauză apar nişte review-uri călduţe şi mediocre, făcute de obicei de cineva care aproape că n-are nicio treabă cu domeniul respectiv şi care nu ştie piaţa suficient de bine pentru a putea trage nişte concluzii pertinente. Dacă omul e profesionist şi produsul slab apare dilema dacă să scrie corect şi să supere nişte oameni care s-au purtat frumos cu el, de unde tonul lălâi şi impersonal, distant - eu n-am citit un review de genul acesta care să zică că produsul X e o mare mizerie, dacă chiar este. Auzim de "raport corect preţ/performanţă/calitate" sau "baterie bunicică" -> mă leşhi? În acest punct mi-am făcut o părere despre blog şi autorul lui.

Am auzit opinia că dacă nu se plânge niciun cititor de un asemenea articol e ok - păi şi dacă se plânge ce-l opreşte pe autor să-i şteargă comentariul? Plus că aproape nimeni nu pierde vremea să-i spune cuiva că nu-i obiectiv. Pur şi simplu nu-l crede. Dacă se plânge o să o facă în altă parte, poate pe alt blog, moment în care cică nu se mai plânge "un cititor" ci  "un blogger" - din invidie, bineînţeles. 

Un articol publicitar de acest gen contează mult, pentru că la o căutare Google rezultatele pertinente o să fie îngropate într-un maldăr de junk-review-uri, efectiv nu o să ştii pe cine să crezi, fiindcă de multe ori n-ai timp să stai şi să sapi (poate ajuţi un prieten, nu cumperi pentru tine).

Prefer un articol scris de cineva care are o problemă concretă şi încearcă să-i găsească o soluţie. Un testimonial de genul acesta, onest şi practic, are o valoare infinit mai mare pentru mine, pentru că poate şi eu mă lovesc de aceeaşi problemă şi mă ajută să învăţ din experienţa lui. 

Nu uitaţi că Google arhivează tot - poate mai încolo o să vă ruşinaţi de primii 50 de lei câştigaţi din blog :)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.