luni, 9 septembrie 2013

Internetul adolescenților

N-aș fi auzit de ask.fm dacă nepoata unor prieteni n-ar fi adăugat toată gașca pe FB după un weekend la munte. Acum avem aproape zilnic în news feed îndemnul ”adresează-mi o intrebare!”. Știu, aș putea face să nu-mi mai apară update-urile ei, dar încă sper că o să descopere și alte site-uri. N-am contact cu mulți adolescenți și e interesant, internetul lor e total diferit de al nostru. Cine știe, poate o să ajute și la business, sunt unul din grupurile țintă.


Revenind la ask.fm, mi se pare echivalentul modern al clasicului oracol. Și acolo erau o grămadă de întrebări de umplutură, construite în jurul singurei informații care conta: cui îi place de tine. Aia te interesa. Dacă răspunsul la ”de cine îți place?” era ”de tine” și persoana îți zâmbea după ce-a primit oracolul înapoi, erai pe felie. Adică vă țineați de mână și o puteai pupa pe obraz :)) Alte vremuri.

Am cunoscut la recenta întâlnire cu bloggerii un adolescent care face bani din video blog. E vlogger. Îi merge bine, se întreține singur și s-a mutat de acasă, are peste 50.000 de abonați ai canalului de YouTube. După părerea lui școala nu-l învață nimic util, nu vrea să dea la facultate și pare convins de ce zice. L-am întrebat ce o să facă dacă va vrea să treacă la ”nivelul următor” și o să conteze diploma. Pe la jumătatea discursului mi-am dat seama că am început să vorbesc exact ca un părinte/profesor și m-am oprit. Cred că o să mai auziți de el. Sunt curios cum va evolua, în ce se va transforma candoarea când va ieși din lumea lui.


2 comentarii:

  1. Infantil vloggerul, intr-un an nu-l mai urmareste nimeni si va ajunge "sluga" pe undeva. Oricum, se vede ca nu-i dus la scoala, nici romaneste nu vorbeste corect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Infantil pt ca asa-i varsta. Macar transmite generatiei lui niste chestii de bun simt, pe care altfel probabil multi nu le-ar auzi - ei nu-l urmaresc pe CTP:) Greseli are pt ca-i maghiar, dar sunt putine. Cred ca o sa mai auzi de el.

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.