marți, 26 august 2014

Situl Unesco Butrint, Albania

Butrint este una din cele mai interesante peninsule pe care le-am văzut, o limbă de pământ înconjurată de lacul cu același nume și un canal care face legătura cu Marea Ionică. Este o fortăreață naturală, apărată de ape din aproape toate direcțiile, așadar nu-i de mirare că diverse civilizații dominante în regiune s-au așezat acolo - începând cu grecii antici și terminând cu venețienii. 


Ulterior perioadei venețiene zona a decăzut, a devenit mlaștină, dar descoperirile arheologice majore se datorează, în mod ironic, guvernului fascist al lui Mussolini, interesat mai puțin de istorie și mai mult de motive care să-i dea dreptul de a revendica zona. 

În contrast cu geografia interesantă, explicațiile ghidului au fost prea lungi și detaliate pentru gustul meu, ne-a ținut două ore în picioare, în multe locuri în soare, așa că n-am chef să scriu despre istorie, o să pun doar câteva poze, cu explicații succinte. Amuzant a fost în schimb paznicul care s-a luat foarte în serios, a dirijat turiștii care fumau în locuri nepermise sau se odihneau pe scări - totul acompaniat de o fluierice stridentă.

Ruinele așezării antice grecești, inclusiv un amfiteatru inundat, dar care mai este folosit și în prezent la diverse acțiuni culturale (îl podesc).





Canalul de legătură între lac și mare oferă cel mai pitoresc peisaj al peninsulei:



Ruine venețiene:


Castelul venețian din vârful dealului, punct strategic de apărare. Observați în prima poză cât de îngustă e fâșia de acces în peninsulă, în stânga se vede canalul iar în dreapta coada lacului.




Ferme de midii, în lac:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.