marți, 21 iulie 2009

Ţeapă: Insulele Canare prin First Choice Marketing

V-am povestit vineri că m-au sunat de la o agenţie turistică să mă întrebe pe unde am călătorit şi cât a costat, iar la final m-au anunţat că intră toţi participanţii la sondaj într-o tombolă. Ieri primesc un telefon, tot de la ei, cum că am câştigat la tombolă, dintr-un total de 500 de cupluri au fost alese 10 şi dacă doresc să intru în posesia premiului să mă duc azi la ora 10 la Ramada, unde va fi o prezentare a firmei lor iar la final tombola, unde fiecare din cele 10 cupluri îşi va extrage unul dintre cele 30 de premii aflat în joc: tv cu plasmă, aparate foto digitale sau seturi de ceasuri. Doamna de la telefon insista că fiecare bilet e câştigător şi că nu trebuie să avem cine ştie ce acte de identitate asupra noastră sau bani, nu ne costă nimic, doar să mergem cu perechea. Too good to be true? Right! Nu cred în noroace de genul acesta, dar curios să văd care-i ţeapa am informat-o pe Alina că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap dar să nu se agite prematur că precis e ceva necurat la mijloc şi am convocat-o pentru ora 10. Mă gândeam că în cel mai bun caz ne alegem cu o plasmă de rezervă şi în cel mai rău caz cu un articol pe blog. După cum vedeţi, e un articol pe blog :) M-am consultat şi cu Teo - a sărit şi el repede că e o ţeapă şi o să ne bage ăştia ceva Amway pe gât, dar n-a intuit nici el care ar putea fi schema.

Astăzi, ora 10, hotelul Ramada. În hol te întâmpină doi ponei, îţi caută numele pe listă, te predau unui alt angajat care te va însoţi pe tot parcursul prezentării şi bullshit 1: îţi cer un act de identitate. Apoi intri cu însoţitorul într-una din sălile de conferinţă ale hotelului, unde se apucă să completeze un chestionar preliminar, cam ca cel de la telefon, în plus băgându-ţi şopârla destinaţiei ideale de vacanţă pe care ţi-ai alege-o dacă ai avea toţi banii din lume. Majoritatea oamenilor visează la o insulă exotică, aşa şi noi, i-am dat nişte destinaţii gen Hawaii, Caraibe şi Antile. El spune în treacăt, de ce nu şi Insulele Canare, Tenerife. Ne întreabă dacă vrem să bem ceva, Alina îşi ia o cafea, eu mă abţin, el bea apă. La informaţia cu cafeaua o să revenim.

Începe prezentarea, suntem 5 perechi în sală, un domn englez ne întâmpină şi ne spune că First Choice Marketing este o firmă timişoreană de turism, fondată în SUA în 74. După ce termină prezentarea succintă a firmei ne întreabă câte insule sunt în grupul Insulelor Canare şi o doamnă care răspunde 7 primeşte o cutie de praline Milka. Întrebarea următoare pusă de englez este dacă ştim care e cea mai frecventată insulă din acest grup şi "asistentul" nostru îmi şopteşte că Tenerife. Eu îi zâmbesc şi nu deschid gura, n-are decât să-şi bage cutia de Milka unde vrea, o câştigă altă doamnă din public.

Apoi îi dă cuvântul unui ponei cu dicţie, român antrenat special pentru sarcini de genul acesta. Avea şcoala prezentării adânc în el, v-o spune unul care a mai fost pe la conferinţe şi ştie care-i nivelul prezentatorilor de prin lume, dar din păcat nu-l ajuta fizicul şi vocea piţigăiată. Nu s-a poticnit o dată, a vorbit cursiv şi urmând firul logic. Am aflat că e vorba despre vânzare de vile de 4-5 stele cu apartamente de 4 sau 6 persoane pe insula Lanzarote din Insulele Canare, sunt 50 de săptămâni pe an de vânzare, fiecare pereche poate cumpăra între 1 şi 3 săptămâni, în fiecare an bineînţeles, că doar eşti proprietar! Taxa de administrare anuală este de 401 euro, dacă alegi varianta apartamentului pentru 4 persoane sau de 466 euro pentru cele de 6 persoane, preţ în care intră mentenanţa, asigurarea, femeia de serviciu etc. Săptămâna v-o puteţi alege când vreţi sau puteţi să o închiriaţi, păstraţi pentru anul următor sau schimbaţi cu altă destinaţie. Statistica lor, cică, arată că 80% din clienţi aleg să meargă în primul an în apartamentul cumpărat de ei iar în anii ulteriori aleg să folosească schimbul pentru a merge în altă locaţie aflată în catalogul firmei. Adică în locurile unde au cumpărat apartamente clienţii acestei firme în anii anteriori. Prezentarea se opreşte, suntem iarăşi prelucraţi de asistent. Ne arată catalogul, gros cât un Quelle. Conţine 1900 de locaţii iar numărul de clienţi este de 1,5 milioane de familii. Taxa pentru schimb în afara EU este 155 euro pentru 4 persoane sau de 135 euro pentru destinaţii din EU. L-am întrebat dacă preţul conţine TVA. Cică da, dar că nu i-a mai pus nimeni această întrebare. Mă şi mir de ce :) Povestim de una alta, îl speriu că a parcat ilegal şi o să le ridice primăria maşinile, îl scapă gura că o să stea la prezentări două săptămâni în Sibiu (de marţi până vineri). Bullshit 2: parcă eram norocoasele 10 cupluri câştigătoare, nu trebuia să fie un eveniment cu repetiţie. Dacă vă miraţi de unde scot informaţiile astea detaliate - mi le-am notat. El o fi crezut că sunt foarte interesat de ce spune.

Am aflat că firma asta cu schimburile se numeşte de fapt Interval International, site-ul este http://www.intervalworld.com. Am omis, din păcate, să-i întreb care e legătura directă între firma lor timişoreană şi Interval.

Se reia prezentarea, poneiul ne spune că apartamentele costă 7.000 euro pentru cel de patru persoane sau 9000 euro pentru cel de 6 persoane, dar că dacă plătim ASTĂZI avem discount 15-30%. Bullshit 3: nu trebuie să veniţi cu bani la voi, nu vă costă nimic.

La final ne spune că pentru a ne convinge de valabilitatea ofertei lor, ne oferă un "test-drive" de 14 nopţi, în apartament de 5 stele, pentru patru persoane în insula Fuertaventura, tot în Canare, cu transferul de la aeroport inclus în preţ. Transportul aerian trebuie să şi-l cumpere fiecare în parte iar valabilitatea ofertei este de 2 ani, începând de azi. Ne mai spun că deoarece preţul este promoţional se va face o licitaţie cu cei din sală, firma nepermiţându-şi să trimită atâţia oameni pe o insulă exotică la acei bani. Preţul nu ni se comunică încă, ni se pun nişte slide-uri cu poze de pe insula respectivă şi suntem preluaţi din nou de asistent. Ne întreabă cam cât credem că ar costa 7 zile pe insula aceea la o agenţie turistică, facem nişte calcule şi ne promite că o să fim încântaţi de preţ.

Reîncepe prezentarea, poneiul ne povesteşte despre ce include oferta lor şi face singura greşeală a sa: dă un click în plus şi afişează preţul pe ecran, mult prea devreme, i se duce naibii tot efectul dramatic. Nu e mare bai, preţul e acceptabil: 950 euro. Nu uitaţi, doar cazarea, 14 nopţi, 5 stele, 4 persoane, dar practic în paradis. Condiţia pentru a obţine acest preţ este să-l achităm, cum altfel, ASTĂZI. Ne mai face nişte calcule, încercând să ne demonstreze ce reducere facem comparativ cu ofertele agenţiilor turistice (mama lor de agenţii nesătule care umflă preţurile!) şi începe licitaţia pentru această mirifică excursie. Cine dă 950 euro? Nimeni. Ne mai îndeamnă, ne mai abureşte, eu mă întorc spre Alina care îşi mângâia bărbia şi o rog să lase dracu mâna jos şi să n-o ridice pentru nimic în lume. Până la urmă un cuplu de nefericiţi, mai în vârstă, cedează şi oferă 950 de euro, apoi mai urmează nişte încercări de licitaţie dar alţi proşti nu se mai ivesc. Îl întreb pe asistent dacă mai e ceva că am vrea să mergem, e aproape ora 12, spune că asta a fost tot. Ne invită la tombolă, dar ne roagă să ieşim pe hol întâi. În drum spre ieşire trecem pe lângă nefericiţii câştigători care tocmai se uitau peste contracte şi aveau o privire destul de nesigură, întebându-se probabil de ce nu s-a bătut nimeni cu ei pentru această oportunitate magnifică de a lua ţeapă.

Ajunşi pe hol o pun pe Alina să extragă un plic, din care aflăm că am câştigat un ceas, logic aş spune, că nu era nici picior de plasmă prin sală şi eu plasmă elveţiană fabricată în China n-am văzut, ceasuri însă da. Aşa sunt şi astea câştigate de noi. Normal că s-a ţinut tombola pe hol, doar nu erau proşti să permită să vadă victimele ce ştifturi de premii se oferă. Îl rog pe asistent să-mi dea o carte de vizită, întră în sală şi se întoarce spunându-mi că momentan nu are, dar să mă uit pe site-ul firmei www.firstchoicemarketing.ro. Dacă încercaţi să întraţi pe el o să observaţi că nu există.

Când am revenit la birou m-am uitat pe Google şi am dat de această pagină:
http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t404786.html
unde am constatat că au dat ţepe prin toate părţile României, în diverşi ani, că în contractul excursiei mirifice nu există specificate condiţiile de cazare, numărul de stele al stabilimentului sau orice alte clauze de bun simţ şi că au mai fost oameni care s-au trezit la naiba în praznic, la scara avionului, fluierând din buze.

Tot din site-ul ăsta aflăm că multă lume s-a plâns că le-au băgat ceva în cafea. Mi s-a părut o aberaţie şi o încercare de scuză pentru prostia lor, până mi-a spus Alina că n-a putut să bea cafeaua oferită de asistent, avea un gust ciudat!

Descrierea schemei: http://www.crimes-of-persuasion.com/Crimes/InPerson/MajorPerson/time_shares.htm

Update 1: au site: firstchoice.ro

14 comentarii:

  1. se pare ca au schimbat ora si locatia. O colega de-a mea a fost invitata acum o saptamana la Ana Oil la ora 18. Ea n-a avut rabdarea sa stea pana la sfarsit si i s-a spus atunci ca nici tombola nu e pentru cei care nu semneaza contrace :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost si eu invitata acum cateva saptamani la o astfel de prezentare (prin acelasi procedeu - castigatori la tombola), care s-a tinut la Hotel Libra din Sibiu. Cu o seara inainte m-am documentat putin pe net despre firma respectiva si in afara de site-ul lor care clar era un site fantoma... nu am gasit decat forumuri pe care se discuta despre tzepele date unor naivi de catre aceasta firma. Ne-am dus totusi la prezentare (mai mult din curiozitate) si le-am spus in fata ca orice lucru care incepe cu o minciuna nu prezinta incredere pentru noi si ca nu suntem interesati sa ramanem la prezentare. Au ramas perplecsi, dar au mai tinut sa ne spuna ca doar cei care raman pana la sfarsitul prezentarii au dreptul sa participe la vestita tombola. Cred ca m-as fi si enervat la culme daca as fi rams si as mai si fi vazut cum sunt prostiti unii fraieri sa semneze contract cu ei. Am plecat mai fericiti decat atunci cand am aflat ca suntem castigatori la tombola :))

    RăspundețiȘtergere
  3. nu va pot zice mai multe deocamdata, dar le pregatim o surpriza.

    RăspundețiȘtergere
  4. daca vrei sa le faci o surpriza baga in mine o juma de rom cu pepsi si trimite-ma acolo! :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. daca-ti iei tricoul cu Politia cum sa nu! :)) si la intrare cand iti cer buletinul sa vada daca esti pe lista le ceri si tu lor buletinul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi dacă tot au spurcat cafeaua Alinuţei şi puteau s-o convingă de orice, n-ai profitat şi tu un pic? Măcar de gura aia pe care tot a sorbit-o, ca să-şi dea seama că are gust cuidat :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Calin,
    La Cluj aceasta teapa a functionat acum 1 an,am participat si eu la o prezentare dar n-am pus "botul" la aceasta oferta.Culmea,acum citeva zile m-au sunat iarasi,acelasi text,bla bla bla...Le-am zis ca astept de la ei de 1 an ceasurile,cica nu mai aveau pe stoc si,in mod sigur,le voi primi in curind.Culmea,chiar nu se pot abtine?

    RăspundețiȘtergere
  8. Claudia, tzeapa e de mai mult timp in romania si re-apare ciclic. din pacate vad ca nimeni nu face nimic, inclusiv pe net sunt doar 2-3 forumuri unde s-a discutat subiectul iar naivi sunt cu duiumul.

    RăspundețiȘtergere
  9. fiti pe faza sambata, la ora 22:05, pe antena 3, la Reporter special (parca) va fi "disecat" acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  10. Bun am inteles pacaleala de marketing gen tombola cu ceasurile versus plasma(dealtfel toate supermarketurile o practica cu cate o masina impunatoare la intrare), dar care e pacaleala cu excursia,CALINE ?? Doar isi vand spatiile de cazare si sunt mai incisivi caci e criza si in Anglia.Eu am cautat pe forumuri si nu am gasit nici un client care sa se planga ca a ajuns in Tenerife si nu a fost cazat.Pe timisoreni.ro am gasit in schimb pareri ale celor care sustin ca au fost.Chiar nimeni nu poate spune ca a ajuns in Tenerife si nu a avut cazare sau ca au solicitat firmei doua optiuni de cazare si nu au primit nimic.Oare de ce? Le e teama de ceva ori le e rusine ??? Sau nu e cazul??! Astept o opinie de la cineva , chiar si anonima !

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu mai stiu exact acum, dar pe unul din linkurile romanesti postate de mine scrie ca au ajuns oamenii la scara avionului acolo si au aflat ca au cumparat excursii in hoteluri care nu exista sau la care nu aveau rezervare. eu zic totusi sa te mai uiti la linkurile alea care descriu "modus operandi" ca poate te lumineaza. (nu stiu pe nimeni care a luat teapa in mod direct, dar sunt convins ca e teapa)

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,

    Ma numesc Monica si sunt din Timisoara. Personal nu am participat la nici una din prezentarile First Choice Marketing, dar am niste priteni foarte buni care anul trecut in noiembrie au fost o saptamana in Tenerife dupa ce au incheiat un contract cu cei mai sus numiti. Au stat 4 persoane la un hotel de 3 stele (reale), fiecare cuplu primind cate un apartament. Din cate imi amintesc excursia lor insemna o saptamana in Tenerife si una in Lanzarote. Au ales sa stea doar o saptamana deoarece nu au putut sa-si ia mai mult de o saptamana concediu. Din cele 1600 de poze si zeci de filmulete care le-au facut acolo, reiese ca au avut parte de exact ce li s-a promis. Singura "neseriozitate" a fost ca ei au incercat sa aranjeze inca din tara inchirierea unei masini acolo si cand au ajuns problema nu era rezolvata. Cum am ajuns eu sa ma interesez de First Choice Marketing? O cunostinta a "cumparat" o astfel de excursie in insulele Canare anul trecut si intre timp "a intervenit" un bebe, iar acum excursia nu mai e o prioritate. Ea vrea sa-si vanda excursia si eu as fi interesata sa o cumpar dar voiam sa stiu si eu mai multe despre aceasta firma. Apoi m-am gandit sa-mi sun prietenii sa vad prin ce firma au fost in Tenerife anul trecut si era aceeasi. Acum judecati si voi....Eu nu stiu daca voi merge pt ca nu reusim sa ne strangem 4 persoane si in doi nu e foarte avantajos. Dar chiar sunteti asa convinsi ca sunt tzepe? Eu stiu un exemplu clar ca nu a fost tzeapa. Din cate stiu de la prietenii mei aceste excursii sunt oferite gratuit de catre firma mama pt posibilii clienti care ar cumpara un apartament in sistemul lor si ca romanii nostrii le vand ca sa faca un "ban cinstit". Este cineva care chiar s-a urcat in avion, a ajuns acolo si a descoperit o mare tzeapa? Sau sunt doar presupuneri facute in urma unor prezentari neprofesioniste si a unor contracte vagi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Monica, daca ai citit comentariile anterioare sau linkurile cred ca esti de acord ca parerea generala este de neseriozitate a firmei respective. Daca tu vrei sa-ti risti banii, cumpara biletul si spune-ne si noua cum a fost, cand te intorci.
    O sa incerc sa obtin parerea unei persoane care a avut o experienta recenta cu ei, sa vedem care a fost concluzia.

    A, sa nu uit, sunt un pic sceptic ca nu ai o relatie mai speciala cu aceasta firma. Pe de alta parte nici nu ma intereseaza sa investighez pentru ca eu mi-am exprimat parerea si nu e treaba mea sa fac lobby pro sau contra unei firme.

    RăspundețiȘtergere
  14. Singura mea relatie este cu prietenii care au fost in Tenerife prin intermediul acestei firme. Pana acum nu am citit nici un comentariu al vreunei persoane care sa afirme ca a cumparat "pachetul", a juns acolo si nici vorba de vacanta. Doar pareri ale unor persoane care au fost la prezentari si au plecat cu impresia unei mari tzepe. Motivul pt care am scris nu e ca vreau sa fac publicitate pozitiva firmei ci sa vad daca cineva chiar s-a inselat cumparand pachetul. Sa zicem ca nici mie nu-mi vine sa "arunc" 900 € fara a vedea totusi daca exista patiti. Oricum multumesc de raspuns....fiind o tema mai veche.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.