miercuri, 4 decembrie 2013

Review #Sibiu City App

Am instalat de curând pe iPhone noul app pentru telefoane inteligente (cu sistem de operare Android sau iOS) al orașului Sibiu, intitulat Sibiu City App. Ca dezvoltator de aplicații mobile și turist, îmi permit câteva păreri, mai ale că e aplicația oficială, plătită de Primărie.


În primul rând, e foarte bine că ea există, iar criticile de mai jos pot fi ușor corectate în versiuni ulterioare - poate le au deja pe masa de lucru. V-o recomand, mai ales dacă sunteți sibieni sau turiști români, pentru că, deși interfața folosește limba sistemului de operare (cel puțin româna și englezăa sunt suportate), descrierile obiectivelor turistice sunt exclusiv în românește.


Principala limitare e cauzată de nevoia de a fi conectat la internet. Am utilizat app-uri similare care salvează offline principalele obiective turistice, alături de hartă, foarte util dacă ești străin și nu vrei să cheltui mult pe roamingul de date, îți permite să te orientezi și să găsești ce are orașul mai importat de oferit. În plus, la trecerea din online în offline în timp ce aplicația rulează, apare un mesaj de eroare într-una din pagini - chestie care se poate evita grațios prin programare.

Mi-a plăcut că are trasee turistice, ghizii locali, harta parcărilor și a automatelor de parcare (nici eu nu prea știu unde sunt amplasate), dar și rutele autobuzelor. Aici s-ar mai putea extinde sistemul, pe Google Transit există deja orarul mijloacelor de transport în comun locale (am scris aici despre asta). Ar fi frumos, cândva, să avem și ETA-ul pentru fiecare autobuz și stație de pe traseu, în timp real, din app.



Un alt lucru bun e că folosește hărții Google, cele de la Apple nu știu în acest moment numele străzilor din Sibiu.

Pe partea de eveniment, restaurante, hoteluri și muzee, aplicația este cuprinzătoare, dă linkuri către site-urile lor, orar de funcționare, pagină Facebook, număr de telefon de contact, descriere (tot în românește) și poze. I-am găsit niște limite:

  • programul muzeelor e arătat doar pentru ziua curentă, dacă vreau să-mi planific vizitele zilei de mâine trebuie să intru pe fiecare website în parte și să aflu programul de funcționare;
  • restaurantele Tango și Akropolis nu sunt incluse în listă;
  • Oldies Pub apare ca fiind deschis lunea, deși el e închis (mai nou) luni și marți;
  • concertul de joi cu Robin and the Backstabbers cică ar fi gratis - mă îndoiesc.

Or mai fi și altele, minore, dar totuși, trebuie întreținută baza de date (a Primăriei) pentru a putea furniza informații utile și actuale - altfel ne-am putea rezuma la pliante și prospecte. Nu mă încântă foarte tare nici că la evenimentele zilei curente îmi apare filmul săptămânii de mai multe ori, cu o prezență pentru fiecare oră de difuzare, se pierde din privirea de ansamblu a zilei.


Mai lipsesc câteva categorii necesare turiștilor: firmele de taxi (cu număr de telefon), amplasarea ghișeelor de schimb valutar, respectiv a băncilor, amplasarea spitalelor și a secțiilor de poliție, respectiv a consulatelor. Cum spuneam, poate fi extinsă pe viitor, e un început promițător, încercați-o, e un bun punct de intrare în viața orașului, o să descoperiți multe evenimente de care nu știați sau puteți face rapid o rezervare la majoritatea restaurantelor importante.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.