joi, 26 decembrie 2013

Vocea României, sub nivelul karaokelui din puburile sibiene

Cum ziceam în postul anterior, de Crăciun am încercat să fiu mai bun. N-am rezistat decât până acum, pentru că m-am uitat la tv o oră. Deși i-am dat o șansă celui mai profesionist post autohton, Vocea României mi s-a părut o emisiune proastă, lungă și plictisitoare. N-am urmărit prea mult celelalte producții de acest gen, însă din clipurile postate de lume pe Facebook pot trage niște concluzii: kitch cu varietăți (enunț făcut înainte să-l zică Moga), pentru nostalgicii anilor 80. În caz că nu v-ați mai uitat recent la muzică internațională, ceea ce se întâmplă la VR e mult în urmă, cap-coadă, de la concept la interpretare. 

În primul rând din cauza juriului: Loredana în HD arată ca o vrăjitoare, iar dialogurile dintre Moga și Brenciu sunt niște mitocănii, deși ei probabil se consideră sarea și piperul șoului (show înseamnă altceva). Smiley, săracul, până termină fraza, nu mai înțelegi ce vrea să zică, de bine sau de rău.

Apoi decorul: se abuzează de fum, sticlă și lasere, ca în anii 80-90. Pupitrele și scaunele juriului arată extrem de ieftin, o combinație de vinilin și rumeguș presat, vopsită strident. Hainele sunt penibile, mai ales simulacrul de kimono al prezentatorului - tipul care seamănă cu Baldwin.

Catindații la faimă: a avut cineva din public un moment wow și a pus pe FB un fragment cu vreunul care cânta surprinzător de bine? Dacă da, respectivul n-a ajuns în finală, căci eu nu l-am văzut. Să-i spună cineva prietenei Shakirei că pentru piesa aia îți trebuie o voce puternică, cu volum, nu plată - dacă nu ți se ridică părul pe mână când o asculți, e cântată degeaba. Te voglio bene assai a fost cea mai decentă interpretare dintre toate, dar asta numai pentru că italiana aduce cu româna, ceea ce mă face să ajung la principala problemă a oamenilor din concurs, pe lângă vocile neremarcabile, stau prost și cu pronunția. Mă refer la engleză, căci de fado și portugheză n-are rost să discutăm, sunt mult mai melodice decât ce-am auzit eu la Nour (enunț scris înainte să-l zică Smiley)

Momentul cu Corina Chiriac a fost cel mai cinstit: ăla-i nivelul emisiunii și publicului. Din păcate și pe ăsta l-au ratat, că nu s-au sincronizat. Ok, a venit momentul boy-bandului care falsează la greu, mă duc să-mi văd de viață.

Sincer? Dacă aș fi producător și asta ar fi într-adevăr ce are România mai bun, n-aș face emisiunea. Dar nu e, atât se pricep ei să încropească.... sau penibil sells. Am învățat în 2013 că muzica bună se face greu. Oamenii ăștia nu muncesc nici pe departe suficient pentru ceea ce afirmă ei că este visul lor de-o viață, iar o brumă de talent nu-i de ajuns. 

P.S. pentru că până am scris ultimul paragraf a miorlăit Sânzi pe Killing me softly, cum vi s-a părut: mai mult penibil sau mai mult pueril?

Later edit: am găsit și aspectul pozitiv al orei pierdute - am aflat cum arată Moga.

1 comentarii:

  1. N-am văzut emisiunea dar m-am uitat acum pe net la înregistrarea tipei respective cîntînd piesa Queen... jalnic! Despre restul n-am ce să spun că n-am urmărit.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.