luni, 12 ianuarie 2015

Mac OS X: the good, the bad and the ugly

Trei chestii descoperite în ultimele săptămâni pe diverse laptopuri MacBook Pro:

The good #1: deschid Apple TV-ul și văd că în lista de calculatoare partajate în rețea apare atât al meu, care era pornit, cât și laptopul nevestei, care era închis. Îl selectez pe al ei, să văd ce se întâmplă. Îmi arată fișierele disponibile în iTunes (muzică și filme). Uimit, dau click pe un film și începe să ruleze! Mă duc și caut laptopul, era într-adevăr închis, cu capacul pliat peste tatastură.

Am săpat pe net și funcția se numește Wake on Demand, ofertă cu steluțe: merge doar dacă calculatorul ”doarme” și dacă e conectat la curent. Se poate folosi atât tipărirea cât și partajarea de fișiere normale, nu doar din iTunes.

The good #2: unui prieten i s-a stricat hard diskul, așa că mi-a adus Mac-ul și un SSD scos dintr-un PC cu Windows 8. Am băgat SSD-ul și i-am dat curent Mac-ului, fără să fac alte configurări. A pornit Windows-ul, cu toate driverele detectate! 

Nu mă miră foarte tare că merge, mă miră că nu mai e nevoie de Bootcamp sau de drivere. Cred că doar instalarea directă a Windows-ului nu o să reușească (sistemul de boot e mai special), dar dacă vreți să renunțați vreodată la Mac OS, formatați și instalați un Windows pe un alt calculator și mutați hard diskul în Mac, cred că o să pornească fără probleme în majoritatea cazurilor, toate componentele hardware sunt standard.

The good #3: dați-mi voie să mă mai laud o dată cât de mult ține bateria, chiar și după 5 ani.


The bad: probabil nu l-am lăsat să se încălzească suficient după ce l-am scos din mașină, dar de dimineață, când am pornit din sleep mode laptopul la serviciu, s-a restartat automat sistemul de operare (Yosemite), după care nu mai mergea bluetooth-ul. L-a rezolvat un reset al SMC-ului (System Management Controller), adică apăsarea simultană a tastelor Ctr, Alt, Shift și Power la pornire pentru câteva secunde.

The ugly: alt prieten a venit cu un laptop primit fără parola de admin, nu putea instala nimic. Era o mașină de prin 2007-2008, cu un sistem de operare mai vechi (10.6). În cinci minute l-am rezolvat: pornești Mac-ul în Single User mode, bagi două comenzi și dai restart. Adică îi ștergi fișierul care-i spune că e înregistrat. O să pornească în modul ”calculator nou” și poți să-ți faci un nou cont cu drepturi depline. Nu mi-a venit să cred cât de simplu e.

Sper din toată inima că varianta asta nu mai e disponibilă pe sisteme mai noi, n-aș vrea să le fie viața chiar atât de ușoară hoților. Detalii aici

Nu săriți, și pentru Windows există șmecherii de genul ăsta.


2 comentarii:

  1. The good #2 mi se pare ca trebuie bifat in dreptul Win 8, nu al OS X :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic ca in dreptul lui Apple, ca a invatat o lectie. Nu cred ca MS a facut ceva special pentru ei :)

      Ștergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.