joi, 29 ianuarie 2015

Porto - un oraș din alt film

Dacă n-ați fost în Portugalia, vă recomand să o vizitați. Oameni faini, mâncare și băutură bună, orașe frumoase, cu istoria unui imperiu decăzut în spate. Preferatul meu, Porto, e unic și deosebit: amplasat pe ambele maluri ale râului Duoro, chiar la revărsarea în ocean, unit de poduri arcuite, plin de terase și de viață atât pe plajă, malul râului sau în piețele din centru, combinație de zone moderne, vile construite la începutul secolului XX și clădiri în ruină.


Ca peste tot, și pe ei i-a lovit criza, dar n-o să auziți poveștile grecești. Strâng cureaua și își văd de muncă. Ba chiar inovează. Am citit recent despre masiva rețea mobilă de internet creată de cele 600 de autobuze și taxiuri ale municipalității. Cea mai mare și mai sofisticată din lume, realizată de un startup fondat de un tip de la Universitatea din localitate. Pe lângă accesul gratuit oferit călătorilor, rețeaua e folosită pentru colectarea și transmiterea datelor necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și a serviciilor publice.


Senzorii de pe suspensiile vehiculelor trimit informații atunci când detectează un șoc puternic, cea mai probabilă cauză fiind o groapă. Containerele de gunoi anunță când sunt pline, ca să poate fi optimizat procesul de golire. Ce mai, definiția orașului smart.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.