joi, 9 februarie 2012

Reclamă pe Facebook. Detaliu interesant

Ne-am gândit la ar fi cazul să încercăm o reclamă pe Facebook cu ocazia Valentine's Day pentru site-ul nostru de postere - www.posterland.ro. O fi cunoscută ziua aceasta ca primul vârf din "triunghiul morţii" (cu 1 si 8 martie), dar pentru comerţ este o binecuvântare după începutul de an auster, când toată lumea îşi linge rănile cauzate de hemoragia de bani din decembrie.

Am conceput o reclamă simplă şi de un relativ efect, cât m-a dus mintea, pe principiul că sex sells şi V-day e musai cu roşu sau roz. A ieşit asta:

Targetul campaniei a fost stabilit la utilizatorii din România de peste 18 ani, aprox 3,7 milioane. Mai sunt 0,7 milioane de minori, pentru un total de 4,4 milioane români. Paranteză: nu ştiu cum a stabilit FB suma aceasta, probabil după datele specificate de fiecare la înregistrare, deci sigur mai sunt şi români cu altă ţară declarată. 

După 12 zile situaţia e cam aşa:
Campaign Reach = 350.000 oameni - câti "unici" au văzut campania
Frequency = 2.7 - media numărul de afişări per utilizator.

În primele zile frecvenţa era de 1.7 afişări per utilizator iar numărul de unici creştea rapid. Acum frecvenţa a ajuns la 2.7 iar numărul de unici creşte încet. Cred că sunt două explicaţii posibile.
  1. Cea mai plauzibilă: numărul de utilizatori care intră des pe Facebook este apropiat de cel atins mai sus (350.000);
  2. Unele categorii de utilizatori, cu anumite interese bine definite la profil, sunt targetate de alte anunţuri, făcute special pentru aceste grupuri. Noi am ales toată populaţia adultă ca ţintă a campaniei. Ca exemplu, puteam alege doar pe cei pasionaţi de muzică şi filme, numărul lor estimat de FB este de de 175.000. Afişarea unei reclame în pagină se face pe baza unei licitaţii automate între campanii. Îţi stabileşti un cost maxim per click sau mia de afişări iar FB alege campania care plăteşte mai mult - după un algoritm un pic mai complicat şi pe care nu-l cunosc, dar e probabil similar celui folosit de Google. Spuneam că nu mi se foarte plauzibil ca alte campanii să fie afişate targetat unor categorii de oameni iar a noastră să nu ajungă deloc la ei pentru că am stabilit un cost per click maxim de 0,75 lei iar valoarea medie pe care am plătit-o până acum a fost 0,21 lei, deci ar fi loc de creştere la licitaţie.
Aşadar cred că pot afirma că numărul de români adulţi care intră măcar o dată la 10 zile pe Facebook de pe un calculator e undeva sub jumătate de milion de capete pentru că pe dispozitivele mobile nu sunt afişate reclame.

Concluziile campaniei până acum: 
  1. e foarte rezonabilă din punct de vedere al costurilor, mi se pare mai ieftină şi mai eficientă decât GoogleAds, deşi comparaţia nu e chiar dreaptă, prin Google ne-am făcut reclamă în 2009;
  2. nu aduce creşteri de vânzări spectaculoase, dar ajută la creşterea notorietăţii brandului. Rata de click din numărul total de afişări e de 0,125% şi, din puţina teorie a marketingului pe care o ştiu eu, coroborată cu experienţa site-ului, cam la fel e şi rata de cumpărători comparativ cu vizitatorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.