joi, 16 februarie 2012

Slovace

Şi în Slovacia e frig şi ninge. Nu-s friguros, dar aici trăiesc în frig - afară, în fabrică sau la pensiunea unde dormim. Nu suficient frig cât să mori, doar cât să-ţi îngheţe picioarele prin două perechi de şosete sau să stai cu  tricou, cămaşă, plovăr şi geacă pe tine în birou respectiv să nu-ţi vină să ieşi de sub plapumă noaptea. 

Ieri ne-am distrat de un coleg slovac, i-a ieşit o perlă ce ne-a făcut ziua mai frumoasă. A fost ceva de genul:
- ce mai face domnul X? îl întreabă cineva;
- face bine, a terminat a doua facultate şi e baclava în psihologie;
- baclava?? poate bachelor;
- aaa, da, bachelor.
De fapt el nu spusese chiar baclava ci bacalor, dar a fost suficient pentru o porţie de râs.

Încă sunt intrigat de mâncarea lor. Au multe vegetale pe care noi le cunoaştem, dar nu le gătim frecvent. La restaurantul cu meniul zilei de 2.9 euro (supă, fel principal şi desert) am întâlnit chestii ca supă cremă de praz, usturoi, linte sau garnitură de mac. Băutura răcoritoare naţională este Kofola, un fel de cola, ce se mândreşte şi cu un sufix pe etichetă - "original". N-am crezut că poate cineva să falsifice o clonă de cola, dar cică ce-au băut colegii mei ieri la masă a fost produsul neoriginal, eu mi-am luat un ceai. Băutura alcoolică naţională e şliboviţa dar şi berea cehească are mare trecere. Berea slovacă e ca şi inexistentă, ex-preşedintele Cehiei le-a jignit-o în trecut spunând că el se spală cu ea pe dinţi.

Am mai cules şi un italian azi dimineaţă de la pensiune, venea tot la firma asta ca să le configureze nişte utilaje. Aproape deloc engleză, eu îl întrebam chestii şi el răspundea cu da, egal despre ce era vorba. E din Brescia, deci i-am zis de Lucescu şi Hagi iar el mi-a zis da, da. Deseară o să ne mai conversăm o tură, că n-are cine să-l ducă înapoi. Am fost o maşină multinaţională: un slovac, un neamţ, un român şi-un italian. Ne distrăm şi atunci când comandăm la restaurant: în engleză, germană şi slovacă, săracul chelner pleacă totdeauna confuz, când se pregăteşte să poarte o discuţie într-o limbă anume vine la rând următorul şi o schimbă. Am fost trişti de V-day, luni am mers în singurul restaurant decent din Piestany şi era gol, marţi însă n-am găsit loc aşa că am mers la pizzeria de backup. Acolo n-au melci :D

Ficiori ordonaţi slovacii ăştia, iau amendă 60 de euro dacă nu-şi curăţă toată maşina de zăpadă, ai nostri încearcă să facă ciubuc din verificarea cauciucurilor de iarnă când aşa ar fi mult mai simplu.

Mi-e frig.

1 comentarii:

  1. supa crema de praz e si la noi populara. Mai ales in revista GoodFood :)) Eu am crezut ca tu comanzi in romana :P Iti reamintesc ca ma multumesc si cu haribo la apa!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.