miercuri, 1 februarie 2012

Salvator Mundi


Am văzut un excelent documentar BBC intitulat "DaVinci, The Lost Treasure", nu doar despre Leonardo ci şi despre o nouă pictură de-a sa, descoperită recent - Salvator Mundi. Despre tablou se ştia de secole, dar s-a presupus a fi pierdut. În 1958 a fost cumpărat cu 45 de lire şi se presupunea că ar fi o copie crudă a originalului, în aşa un hal de degradare se afla. Acum câtiva ani cineva a achiziţionat respectiva pictură şi a restaurat-o, având surpriza să găsească detalii care ar valida-o drept autentică. Lipsa detaliilor şi evazivitatea nu-s din cauza lipsei mele de chef de a scrie, nu s-au dat publicităţii prea multe informaţii despre istoria şi autenticitatea tabloului. Pregătită pentru a fi vândută la o licitaţie ulterioară, preţul de pornire este de 125 milioane de lire sterline.


Până în 5 februarie este expus la Londra, în cea mai mare expoziţitie Leonardo. Alături de el se află de exemplu prea puţin cunoscuta "Cină cea de taină" de la Oxford, pictată în timpul lui Leonardo de un colaborator sau elev de-al lui. Are valoare deoarece, spre deosebire de original, s-a păstrat în condiţii excelente şi ne dezvăluie părţile ce s-au pierdut din acesta.

Dacă aveţi o oră liberă şi îl găsiţi pe net, uitaţi-vă la documentar, este simpatic şi bine făcut, conţine informaţii interesante iar Fiona Bruce, prezentatoarea, este deosebit de charismatică.

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.