luni, 15 februarie 2010

MBP - după câteva săptămâni (1)

Mi-am dat seama că nu m-am mai distrat așa bine cu un computer de la primul 386, Commodorele 64 nu se pune că pe ăla doar mă jucam. A revenit entuziasmul de a încerca chestii noi, la fel ca și atunci. Photoshopul pentru grafică, Ableton Live Lite pentru muzică, XCode pentru programare, până și urâtul iTunes a devenit acceptat pentru că nu există Winamp sub Mac OS și pentru că este integrat cu tastele de volum, forward, play/pause și cu telecomanda - căci mi-am luat și telecomanda pentru prezentări. O altă mare realizare, pentru că m-a scutit de restarturi, nu pentru că ar fi fost greu de instalat, a fost Parallels 5 prin care pot să pornesc Windows 7 direct din Mac OS. O alternativă la mult mai cunoscutul software de virtualizare VMWare, dar mai rapidă. Ba chiar are și o funcție de transparență care ascunde interfața Windows-ului iar aplicațiile par că rulează direct sub Mac OS. Sexy, dar mi se termină perioada demo și va trebui să platesc 280 ron pentru licență.
Îmi place foarte mult ecranul, are niște culori foarte vii, m-am obișnuit și cu rezoluția monstruasă de 1920x1200, chiar am reînceput să mă uit la pozele vechi pentru că arată mult mai bine afișate pe el. Referitor la rezoluție, cei de la Apple au implementat mult mai bine decât Microsoft funcția de ClearType, adică dacă dorești să schimbi rezoluția la una care nu este nativ suportată de ecranul LCD îți ajustează fonturile ca să se vadă bine. Cât am rulat programe la 1600x1200 în Windows 7 am constatat că-mi dispărea un l de pe ecran la fiecare cuvânt cu 2 de l în componență, de exemplu pull se vedea pul, în editor de text cu font variabil, gen Arial sau Tahoma! Gesturile multitouch sunt iarăși ceva cu care te obișnuiești fără să-ți dai seama, mai ales când esti mobil și nu ai mouse-ul la tine. Totul este foarte bine gândit și integrat, sistemul de operare stabil, fără erori, programele care se instalează foarte ușor, la fel și hardware-ul, toată experiența îți oferă un sentiment de plăcere a lucrului.

- mâine partea a doua - 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.