marți, 16 februarie 2010

MBP - după câteva săptămâni (2)


O altă chestie drăguță este Dashboard, un fel de Widgets din Windows, dar care se afișează pe ecran doar când dorești și-ți poți configura ce să prezinte: eu am vremea, calculatorul, dictionarul și calendarul.
Am mai pus Xee - un fel de IrfanView, VLC pentru filme în locul QuickTime și Google Chrome în loc de Safari.
Bineînțeles, sunt și câteva minusuri: nu există shortcut sau opțiune de Cut pentru fișiere. Doar Copy&Paste sau drag&drop cu mouse-ul, N-am instalat Office for Mac, iar OpenOffice este destul de lent, dar asta nu e vina Apple. La fel, Yahoo Messenger 3 cam se închide singur, dar este încă beta și tot nu-i vina Apple. În schimb Mac OS vede rețelele Windows și citește de pe partiții NTFS în mod nativ iar ajutat de un mic utilitar poate să și scrie pe ele. La fel de enervant este și faptul că aproape toate operațiile care în Win se fac cu tasta Ctrl sub Mac OS se fac cu tasta Command, echivalentul tastei Windows. Este enervant mai ales  când folosești și Windows în paralel și trebuie să te gândești în ce sistem de operare te afli, ca să faci combinația corectă - afectează productivitatea. Era enervant la început că nu există tastă pentru maximize, dacă aplicația nu are implementată funcția altfel, în mod implicit ți se mărește fereastra doar pe verticală. Acum nu mai consider că aș avea nevoie de ea, din cauza rezoluției bune pot să afișez mai multe programe în paralel. N-are nici combinația Ctr - Alt - Delete ca să blochezi computerul când pleci în pauza de masă, trebuie să configurezi screensaver-ul cu parolă. Poți în schimb să beneficiezi de funcția colțuri active, când staționezi cu mouse-ul mai mult într-unul din colțurile ecranului îți pornește operațiunea configurată, eu lansez în dreapta sus screensaverul, mai comod ca apăsarea a trei taste, plus parolarea întră după 5 minute, ca să nu te enerveze în pauzele scurte.
Următorul pe lista achizițiilor: mouse-ul MagicMouse cu multitouch, bluetooth.
Păcat că-s așa indecent de scumpe, altfel v-aș invita să treceți pe Mac-uri, dar cred că și Vaio e bun, nu Teo? :)

2 comentarii:

  1. ba, de vaio ziceai ca-i "pasarea" aia de pe haifaiv'...:)) apai cu kakaia tehnika mea, io la uberpitziu' tau de mac mi-as prinde urechile. asa ca.....pasare sau nu, ma tenteaza s-o gadil pe vaio :)

    RăspundețiȘtergere
  2. promit să-i facem sonorul! dar vezi sa aiba iesire DVI :))

    tare aia cu hi5-ul, pacat ca o uitasem, mergea in text :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.