marți, 8 iunie 2010

Bătaie de joc

Weekendul ăsta mi-am petrecut o parte din timp cu puica, ajutând-o la un proiect de modelare baze de date. În primul rând că un astfel de curs n-avea ce căuta la științe economice, este overkill, eventual doar opțional sau la un nivel de bază.  Pentru o modelare bună îți trebuie experiență și oleacă de cunoștințe despre IT.  Trecem peste asta, ajungem la fapte. Sâmbătă seara vreo trei ore și duminică dimineața alte trei i-am explicat Alinuței ce vrea să zică nenea ăla acolo, am ajutat-o să clarifice cerințele, am făcut niște modele de procese și schemele aferente. Apoi o scurtă implementare în Access pentru că trebuia să arate și baza de date. Lucrul cu bazele de date îmi ocupă o bună parte din timpul în care dau cu sapa la serviciu, inclusiv modelarea lor, așa că o oarecare cunoaștere a subiectului am și eu. N-o fi avut fata un proiect de 10, i-am și spus, și-a ales singură exemplul, nu l-am complicat în așa un hal încât să nu mai înțeleagă nimic, dar atingea toate punctele cerute și era construit logic. Nu fusese la ore, dar avea suportul de curs în format pdf. Ce notă a luat? 5. Cinci. Cinci minus. La fel ca toate colegele ei. Adică nu ești bună de nimic și ai noroc că sunt în toane bune și te trec.

De obicei când un profesor dă la toată lumea note de cinci ori își tratează cursul cu suficiență și nu mai încape în piele de valoros ce e el, uitând că scopul nu e să semneze statul de plată ci să transmită niște cunoștințe ori își bate joc de studenți. Înclin să cred că în acest caz înfumurarea și incompetența sunt dublate și de un oarecare mahalagism. Două exemple:
- A intrebat-o la ce firmă lucrează. Răspunsul lui a fost: aaa, păi dacă lucrezi acolo ești smecheră! ”Acolo” e o firmă normală, nu Trezoreria SUA. Limbaj de autobază.

- A întrebat-o ceva tehnic despre proiect, Alina i-a raspuns, a vorbit despre relațile N la M între două tabele, după cum îi explicasem. Mare greșeală, așa ceva nu era pomenit în curs, doar relații 1 la N sau 1 la 1. I-a zis că așa ceva nu există și că trebuia să învețe din curs. Ia de aici fraiere:
și dacă nu-i clar caută pe Google după many-to-many relations. Dacă vrei te meditez.

O să-i dau și numele maestrului, dar săptămâna viitoare, să treacă întâi examenul. Normal că sunt iritat, nu pentru notă, ea nu contează la nimic, dar pentru efortul depus luat în derâdere, pentru cursul scris în dorul lelii, cu exemple ambigue și pentru bătaia de joc care ține loc de act didactic la unii.

5 comentarii:

  1. Ideea e ca e imposibil sa faci un proiect de genul asta, perfect. S-au prezentat doar cateva si am impresia ca nu a fost o strategie potrivita. I-am dat ocazia sa faca misto.

    Puncteaza subiectiv si dupa starea de spirit. Iar aici trebuie sa precizez ca a fost o nota mai mare, desi o alta colega care a fost notata mai slab avea aproape acelasi proiect ca prima persoana de care zic. Iar de data asta nu a fost vorba de pile, ci pur si simplu nu puncteaza asa cum ar fi corect.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, da... cunosc si eu cativa/cateva...
    cine stie, poate de nervi voi scrie si eu nume si exemple dar ca si tine... astept sa treaca examenul :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiinte economice?
    Cristescu?!

    RăspundețiȘtergere
  4. abea astept saptamana viitoare! of ce ma revolta si pe mine prostii. m-au revoltat si in timpul facultatii, dar noi ne permiteam sa ii taxam ca erau doar asistenti. profii erau profi, nu idioti.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.