luni, 1 iulie 2013

Blind Parking

Acțiunea se petrece în Budapesta, în după-amiaza concertului Mark Knopfler. Vroiam să mâncăm ceva în centrul capitalei maghiare și căutam loc de parcare. Urmăm un indicator care arată drumul spre o parcare, ajungem la o clădirea marcată cu P albastru și intrăm în parcarea de la parter. 

Cum trecem de barieră și luăm tichetul, surpriză, vedem că e doar un fel de gang, cu trei uși metalice. Una din ele se deschide și intrăm cu mașina într-o cameră/lift. Era ca în emisiunea-concurs tv germană din anii 90, ”Geh aufs Ganze!”, mai lipsea Zonk-ul.

În față era o oglindă, ca să putem da înainte până la limită, iar pe pereți o grămadă de text în maghiară, unele propoziții scrise foarte mare și cu semn de exclamare la final. Mai erau ceva butoane pe un panou de comandă, tot cu text în ungurește. Noi o rupem doar în limbi de circulație internațională, plus o frază în săsește, iar limba vecinilor nu prea aduce cu ni'ca cunoscut. Cele trei poze de lângă text arătau să tragem frâna de mână și încă vreo două chestii care nu m-au făcut mai deștept. 

Bănuiam că trebuie să ne dăm jos și să apăsăm unul din butoane pentru a se închide liftul și a ne duce mașina în adâncurile clădirii, dar după o analiză sumară și sub stresul că s-ar putea închide ușa și sistemul automat ne-ar duce și pe noi cu tot cu mașină, am decis că nu-i momentul să facem experiențe (nu era picior de om în jur), să nu știm să ”chemăm” înapoi mașina și să ratăm concertul, așa că o dăm dracu de parcare și căutăm altceva. Am dat cu spatele, am ieșit din lift, am întors din cinci manevre în spațiul îngust și m-am bucurat că ne-a acceptat tichetul la ieșire, fără plată, că n-apucasem să schimbăm forinți. Am găsit o parcare normală, cu portar, două străzi mai încolo.

P.S. N-a ajutat nici povestea șefului meu, care și-a lăsat mașina într-o parcare de acest gen în Düsseldorf și mai târziu s-a întors acasă, în Soligen, cu taxiul, că se defectase liftul. A decontat firma care opera parcarea cheltuielile, dar, orișicât, a trebuit să se întoarcă după mașină a doua zi.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.