marți, 16 iulie 2013

O introducere în zona viticolă Bordeaux

În 1855, cu ocazia Expoziției Universale de la Paris, Napoleon al III-lea a ordonat clasificarea principalelor domenii viticole din regiunea Bordeaux. Ele sunt cunoscute sub denumirea de ”château”, deși majoritatea n-au nimic în comun cu castelele sau palatele. De vinurile ”premiers crus” ați auzit probabil prin filme: Château Lafite, Château Latour, Château Margaux, Château Mouton. Toate se află în sub-regiunea Médoc iar nouă ne-a fost recomandat pentru vizită unul din château-urile de clasa III, mai accesibil, din  aceeași zonă, ”comuna” Margaux. Despre el o să vorbesc într-un post separat.

Clasarea chateaurilor din Margaux
Ca să vă lămuresc un pic cum e cu comunele și sub-regiunile, în jurul orașului Bordeaux există trei zone principale (sub-regiuni) producătoare de vinuri: Saint-Émilion, unde se cultivă preponderent merlot; Médoc, unde cabernet sauvignon e rege și Sauternes (Graves), renumită pentru vinul alb și dulce. Dacă discuți cu un localnic o să afli că situația e mult mai complexă, că aceste zone beneficiază de un marketing deosebit și o istorie bogată, dar că găsești vinuri foarte bune în majoritatea subregiunilor mai puțin faimoase - și nu sunt puține, după cum se poate vedea în poză:


Când pui mâna pe o stică de vin s-ar putea să nu te ajute deloc informația cu sub-regiune. Majoritatea are trecută pe etichetă zona de origine controlată (AOC), care este de obicei comuna. Așadar o să găsești Chateau X din MargauxSaint-Estèphe sau Pauillac. Doar degustarea și o oarecare cultură pot preveni o achiziție de vin de Bordeaux cu nume pompos de ”Castelul Sfântul Vasile” și gust de poșircă  - mă rog, cât de poșircă poate fi un vin din zona aceea. Mai există o informație utilă: e bine ca eticheta să conțină textul ”Mis en bouteille au chateau”. Dacă e îmbuteliat în altă parte înseamnă că strugurii au fost vânduți vrac.

La mijlocul secolului 19 a avut loc o adevărată calamitate, majoritatea viilor franceze au fost distruse de filoxera provenită din SUA, soluția fiind altoirea puținelor plante care au supraviețuit pe tulpini americane, rezistente la dăunător, metodă controversată și astăzi. Pentru a detecta eventuale probleme, în capătul rândurilor de viță de vie se plantează pe post de indicator flori sau plante mai puțin rezistente.


În încheiere, câteva poze făcute din mașină pe drumul vinului, prin regiunea Médoc, scoasă de olandezi de sub ape în secolul XVII, drum ce se întinde de la confluența fluviilor Garonne și Dordogne până în capătul estuarului Gironde. E un drum pitoresc, mai ales într-o zi însorită, ce străbate mici localități și vii presărate cu câte un chateau din loc în loc.






P.S. Nu sunt cunoscător și nici sommelier, n-am pretenția că informația de mai sus e completă sau corectă 100%, dacă găsiți erori vă invit să lăsați un comentariu.

0 comentarii: