marți, 8 iulie 2014

Maturitatea plăților online

De câțiva ani am reușit să elimin total statul la cozi pentru plata diverselor facturi și impozite, ultimul pas fiind făcut atunci când am creat cont pe site-ul Primăriei. Îi las lui Băgă plăcerea de a se certa cu pensionarii - musai de citit asta și asta. Nu-i mare motiv de mândrie, oricine-și încasează banii prin bancă poate face la fel, iar tarifele pentru ibanking sunt acceptabile în majoritatea cazurilor.

Îmi place că firmele mari au înțeles nu doar avantajul (a se citi ”reducerea de costuri”) de a trimite facturi electronice dar și acela de a comunica în interiorul emailului (în text) toate informațiile necesare abonatului pentru plata prin ibanking (sumă, cod client, număr factură) fără a necesita descărcarea și deschiderea pdf-ului ce conține formularul facturii. 



Deși pare un aspect minor, din cauză că procesul se repetă lunar pentru câțiva furnizori, orice optimizare e binevenită: poți face rapid copy/paste din email în internet banking, lucru nu totdeauna posibil cu pdf-urile read-only, câteodată trebuia să comuți între aplicații, să memorezi codurile și să le treci de mână. În plus, nu mai trebuie să cauți prin sistemul de fișiere după pdf-urile descărcate ca să le ștergi. 

Dacă informațiile importante lipsesc din email: e posibil să previzualizezi un pdf atașat direct din email (yahoo, google), câteodată poți selecta chiar și text.

Alternativa la acest mod de plată sunt convențile cu furnizorii, prin care aceștia pot trage direct bani din contul tău, ceea ce nu mă încântă din două motive (pe lângă faptul că nu e universal valabilă): birocrația suplimentară pentru activare și greșelile, știu un neamț căruia sala de fitness i-a tras 10.000 euro în loc de 100,00. Până completezi un refuz de plată, până te ”cerți” cu respectivii, rămâi cu contul gol câteva zile/săptâmâni.

1 comentarii:

  1. Referitor la platile online, eu nu m-as increde prea mult in ele, desi folosesc contul Ing cu multa incredere, desi fac plati prin Homebank sincer nu as face depozit ca sa fie luati bani cand e cazul as prefera sa fac eu plata in ziua cand trebuie si atat...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.