vineri, 18 septembrie 2009

IT-ul pentru filologi: Fuzzy logic

Aţi spus vreodată "e ca p*la de frig?" Dacă da, welcome to fuzzy logic.

Conceptul a fost definit în anii 60, de un bărbat respins de cea pe care dorea să o ia de nevastă pe motiv că ar fi "cam scund".O fi fost el cam scund dar nu era şi cam prost, aşa că pe lângă coşurile pe care a trebuit să le trateze în continuare cu metodele generaţiei flower-power domnul acesta a pus bazele teoriei fuzzy, adică "în pâclă". Fuzzy logic (FL) nu e o chestie recomandată ardelenilor, nouă ne place calea oablă denumită ştiinţific "logică binară", dar te poate scoate din rahat, mai ales când vrei să faci din el bici şi nu ştii cum să-l poleieşti cu aur ca să nu fie dracul atât de negru (ex: "proiectul nu a fost un eşec total").

Aşa cum vă spuneam mai sus, FL este destinată mai ales femeilor, care ştiu cam ce ar vrea, dar nu cu exactitate. Când vorbiţi de un făt frumos, care să fie înalt, să fie bogat şi să apară pe un cal alb marca BMW, nu definiţi cu exactitate cât de înalt, cât de bogat şi ce tip de bmw trebuie să aibă. Ba chiar mai tăiaţi din pretenţii pe unele coordonate (de obicei înălţimea) dacă este dotat corespunzător pe celelalte. Acest fel de logică neclară îmbracă ca o mănuşă nu doar creierul consoartelor noastre ci şi ... ventilatoarele şi frigiderele, de unde unii mai misogini ar putea trage concluzia că locul femeii este în bucătărie. Şi în cazul electrocasnicelor se poate folosi un raţionament de tip "dacă este foarte frig închide ventilatorul / dacă este frig redu viteza ventilatorului / dacă este foarte cald măreşte la maxim viteza ventilatorului" fără a defini intervale exacte, ceea ce le face mai uşor de utilizat de către voi, dragele noastre.

În concluzie, când mergeţi să vă cumpăraţi următoarea maşină de spălat pe care scrie "sistem FL", să ştiţi că nu înseamnă că e optimizată pentru pulovăre pufoase ci că are un progrămel care decide în funcţie de caz cât şi ce să facă. Nu intru în detalii pentru că maşina de spălat este o enigmă pentru mine.

4 comentarii:

  1. aha! deci daca eu ii zic lui ca vreau o masina suficient de incapatoare, dar nici prea masiva, cum e a sora-sii, aproximativ ieftina si cu dotari relativ multumitoare, sa nu ma mir ca o sa para cam..."in pacla" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. qwae, io recunosc cinstit ca l-am citit de doua ori ca sa-l pricep. oi fi blonda?

    RăspundețiȘtergere