luni, 28 septembrie 2009

Leul românesc

Repet: LEUL românesc. Aşa-i că nu v-aţi gândit niciodată de unde până unde ajungem noi să ne denumim moneda naţională leu? Că doar nu suntem ţară bananieră, lei nu avem decât la zoo şi nici la capitolul fosile nu cred că stăm foarte bine. Mergea mai bine zimbrul sau bourul, ca pe timbre, nu? Zimbrul nou, zimbrul vechi, o mie de zimbrii, paritatea zimbru-euro, banul putea fi pui de zimbru sau zimbrocentul etc.

Nici eu nu mi-am pus întrebarea aceasta din senin ci m-a întrebat un neamţ cum se numeşte moneda naţională a României. Am vrut să-i traduc numele ei în germană dar mi-am dat seama că mai bine mă abţin, altfel dau naştere la întrebări cărora nu le pot răspunde.

Wikipedia ne lămureşte:
"În secolul al XVII-lea, în statele româneşti se foloseau ca monedă taleri olandezi (löwenthaler) care aveau imprimat pe ei un leu. Chiar şi după ieşirea din uz a talerilor numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani."


PS. Astăzi fără glume cu Botswana

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.