vineri, 5 iulie 2013

Reglați-vă unghiurile sau ușurați punga

Postul lui Julius pe Daily Cotcodat a picat la fix, tocmai ce-am pățit-o și eu. 

Înainte de concediu m-am dus la service să-mi completeze uleiul la motor (am schimbul de ulei inclus). Deși eram pe fugă și era aproape de ora închiderii, oamenii au zis că se uită un pic și la mașină. Au descoperit că frânele pe spate erau destul de uzate, mi-au recomandat să le schimb dacă o să parcurg mulți kilometri. I-am ascultat.

5600 de kilometri mai târziu, întors acasă, ies într-o zi de la serviciu și dau, întâmplător, cu ochii de anvelopele de pe față, care se prezentau în halul acesta, ambele fiind identic uzate pe exterior:

Pe exterior se văd aproape sârmele, n-a mai rămas nimic din șanțuri
Mă apucă dracii, arăta clar a problemă de unghiuri. Mașina fiind în garanție nu văzuse decât service-ul autorizat al firmei. Urma să plec peste două zile la Budapesta, dacă nu observam problema și plecam în halul acela la drum ne puteam trezi prin pomi.

A doua zi de dimineață m-am dus cu o falcă în cer și una în pământ la service. Nu parcursesem mai mult de 25-30.000 de km cu anvelopele respective. Omul s-a uitat pe înregistrările tehnice, a văzut că reglajele la unghiuri fuseseră făcute cu vreun an jumătate în urmă. Mi s-a explicat că mașina are brațe independente, la fiecare groapă există riscul să se modifice geometria. În plus, anvelopele (Continental) aveau 4 ani, moment în care proprietățile cauciucului se schimbă, vedeam pe cele din spate cum se desprind bucățele foarte ușor.

A trebuit să-mi cumpăr patru cauciucuri noi. Ei au verificat direcția, totul era ok, au reglat unghiurile și de acum înainte, cel puțin până străzile din Sibiu și drumurile din Ro nu vor ajunge la un nivel acceptabil, voi repeta procedura înainte de orice drum lung. O mențiune specială pentru groapa din mijlocul podului de după Deva și un gând bun celor care ar trebui să o repare.

1 comentarii:

  1. referitor la comentariul fotografiei "pe exterior se vad aproape sarmele".. daca se vedeau departe cum era? Ah, limba noastra romaneasca, cum e siluita.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.