miercuri, 25 martie 2009

Bobina - past, present and future

Filologilor deschideţi ochii că iar invăţaţi ceva azi!

Dau eu să pornesc maşina azi dimineaţă şi parţial reuşesc, doar că făcea ca tractorul şi se aprinsese becul galben de avarie. Hopa, zic, semnale cunoscute, exact acum un an o mai păţisem, tira la mecanic că ţi-or expirat injectoarele. Noroc că stă aproape.

Merg la domnu Doru, îl deranjez de sub altă maşină, ştiţi, anul trecut mi-aţi schimbat injectoarele la cilindrul 1 şi 2, probabil e acelaşi lucru. Se uită la mine lung, probabil în gând trage un "tâmpitule" şi zice: poate bobinele. Punem computerul, probleme la cilindrul patru zice el. Noroc că avea bobine pe stoc, îl pun să o schimbe pe aia de la cilindrul 4, apoi şi pe aia de la 3, că doar ea rămăsese neschimbată şi n-aveam chef să mai trec odată pe la el peste câteva luni.

Ajuns la birou se naşte întrebarea către colegi: băi, la ce folosesc bobinele astea? Ne dăm cu presupusul, or ţine loc de bujii, oare, zic eu la mişto, ele aprind bujiile şi bujiile aprind benzina?

Îl contactez pe ym pe furnizorul meu oficial de piese auto, maestrul Pică, tot cu IT-ul la bază dar reconvertit la ceva mai profitabil:
ct: bre, la ce folosesc bobinele astea? inlocuiesc bujiile?
a: nu, lucreaza in combinatie cu bujiile, bre
ct: si ce rol au?
a: la aprindere, dau impulsuri electrice
ct: aia da.. dar ce aprind?
a: dracu stie ca nu am fost pe acolo niciodata
Bon, după cum vedeţi ştia el ceva, dar nu suficient să mă lămurească. Plus că el deja gândeşte motoarele din altă perpectivă, poate a benzinei, "n-a fost niciodată pe acolo." O avea şi chestia asta o denumire medicală...

Aşa că dau de scoalasoferi.ro, au acolo un pdf cu mecanică auto, o minune! L-am salvat pt referinţe ulterioare:
"Curentul de joasă tensiune de la baterie este transformat de bobină în curent de înaltă tensiune şi trimis către bujii."

Evrika! Deja mă simt mai deştept, ceea ce vă doresc şi vouă.

1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.