luni, 16 martie 2009

Help - probleme cu vecinul psihopat

Claudiu H are o problemă şi n-are blog. Îl ajutăm, probabil mai multi bloggeri.
Personajele: Iuliana e soţia iar Vlad e copilul. Copy/paste:

Daca aveam blog era simplu, aveam unde sa pun randurile care urmeaza. Cum insa nu am, va trimit voua patania mea, in speranta ca poate unii dintre voi veti considera subiectul de interes sau poate chiar puteti sa ma sfatuiti ce sa fac.
Subiectul e eternul conflict dintre vecini, la bloc. Aici e vorba de conflictul in care unul terorizeaza pe familia celuilalt pe motiv ca “fuge copilul prin casa” sau “tarati scaunele intentionat pe gresie sa ma enervati pe mine”.
Am avut ghinionul sa-mi cumpar apartament (acum 7 ani) deasupra unui scandalagiu de profesie. A inceput cu sicanele devreme, probabil sa ma obisnuiesc. Cele mai importante s-au petrecut cu martori.
  1. Intr-o iarna, acum vreo 4 ani, m-am trezit dimineata cu un frig crunt in casa. Se stricase centrala…sau asa am crezut eu. Am stat doua zile in frig pana au venit oamenii de la reprezentanta Ariston (cica aveau multe programari, iar mie imi ingheta copilul de 4 luni in casa, dar asta e o alta poveste). Dupa ce au facut cateva verificari au zis ca, total inexplicabil, cazuse hornul, iesise complet din centrala. Spun inexplicabil pentru ca stau la etajul 4 iar accesul din exterior nu mi se parea posibil. Dupa cateva zile, pe la 5 dimineata, Iuliana tocmai terminase de schimbat copilul (de, cand sunt mici te trezesc cam des) si aude o lovitura in horn. Iese pe geam si…ce credeti, vecinul psihopat, aplecat in afara balconului cu o matura cu “prelungitor” dadea nonsalant in hornul meu, motivand ca ii cad turturii pe hornul lui si i-l strica !?!?!?!? Si bineinteles ca a mai repetat faza de cateva ori. De atunci Iuliana si-a dezvoltat un hobby, in fiecare seara inainte de culcare iese pe geam si verifica daca e iesit hornul…
  1. In urma cu vreo luna acelasi vecin m-a abordat urland in gura mare ca il deranjam. Eram 3 adulti (eu, Iuliana si o vecina) si cu doi copii, a inceput sa injure, sa o faca pe Iuliana in toate felurile, sa tranteasca galeata de gunoi de pamant… Ce mai, s-au speriat copii, au inceput sa planga, a iesit lumea la geamuri. In tot acest timp (si de-a lungul tuturor discutiilor cu el) reactia mea a fost sa ii vorbesc pe un ton neutru, spunandu-i sa caute scandal in alta parte. De-a dreptul hilar (sic) , tot urla ca nu ii e frica de mine dar eu nu facusem (sau nu am spus) nimic amenintator la adresa lui. Poate asta a fost greseala. Am fost dupa acest eveniment la politistul de proximitate care urma sa il viziteze si sa ii puna in vedere sa se linisteasca. Pana la urma nu a mai venit, am cedat insisitentelor Iulianei de a il lasa in pace ca e nebun, sa nu ni-l punem mai rau in cap.
  1. Conform zicalei “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti” ultimul eveniment care a pus capac a avut loc sambata asta. Pe la 22.30 Vladutz a fugit cativa pasi (3-4 pasi) in hol, venind sa isi ia medicamentele (cei care au copii stiu ca nu e nimic neobisnuit sa mai fuga un copil). Oricum de-a lungul timpului, din cauza acestui vecin am dezvoltat o adevarata psihoza cu mersul in casa sau cu scaunele de la masa, strunindu-l de multe ori pe copil (uneori nejustificat) sa nu mai fuga prin casa. Si daca as fi facut ca acest vecin, ar fi trebuit sa ii dau in judecata pe vecinii de sus, al caror copil fuge cat e casa de lunga si bubuie efectiv cu jucariile sau cu mingea, lucruri care daca s-ar fi intamplat si la noi cred ca acum aveam casa incendiata de vecinul psihopat. Sa revin, a inceput instantaneu vecinul sa bubuie in teava, de data asta nu am mai suportat si am batut si eu. In cateva secunde a venit urland pe scari si a dat doi pumni in usa de am crezut ca o darama, a iesit si o vecina, urla ala si profera la amenintari... Eu nu am iesit din casa, daca ieseam probabil ca se termina cu o bataie dar nu am un scop in viata din asta, si asa Vladutz plangea deja speriat. Am chemat politia, ulterior am aflat ca a chemat-o si el. Revin, retineti, totul a plecat de la cativa pasi alergati de Vladutz. A venit politia, am discutat cateva minute, s-au dus si la vecin, dupa care au revenit. Ne-au zis ca vecinul a primit amenda pentru tulburarea linistii publice, existau si martori dar si vecinul a recunoscut. Stupoarea abia urmeaza, mi-au zis ca o sa ma amendeze si pe mine, pentru acelasi lucru, chiar daca nu am facut nimic. E suficient ca a declarat vecinul ca l-am deranjat (eu am martori ca m-a deranjat, el nu are niciunul, conform declaratiei lui el se afla in pat, ma indoiesc ca mai erau si altii in afara de el si nevasta-sa J ) .
Asa ca eu, Claudiu H., care nu am tipat la nimeni, nu l-am injurat, nu am bubuit prin casa, nu am facut chefuri, nu am deranjat pe nimeni (in afara de psycho, zice el), am luat amenda pentru ca am tulburat cica linistea publica..
Politisitii mi-au explicat ca asa e legea, ca si daca iei bataie de la cineva si tu doar incasezi, iei amenda ca ai participat la tulburarea linistii publice. Refuz sa cred ca exista o asemenea lege stramba in Romania.

Iuliana e deja terorizata la gandul ca oricand vecinul poate suna din nou la politie si ca o sa fim amendati doar pentru ca ne reclama vecinul, fara sa fie nevoie de nici o dovada.
Sa va fac un potret care sa va mai completeze imaginea despre vecin:
-se imbata cot la cot cu nevasta si se cearta de rasuna toata scara blocului
-tipa de pe geam la tiganii de la gunoaie ca sa nu mai faca mizerie (de fapt sunt in concurenta directa J pentru ca el aduna fier vechi de la gunoaie si il vinde, e ceva de notorietate, l-au vazut multi vecini in ipostaza asta). Iar fierul vechi din gunoi il depoziteaza in pivnita. Se poate chema asta un focar de infectie?
-nevasta-sa tipa la copiii care se joaca pe afara ca o deranjeaza, a aruncat in mai multe randuri cu oala de apa dupa ei.
- el tipa de pe geam la unii care isi parcheaza masinile, pe motiv ca ar stramba gardul (eram de fata, ma uitam si eu pe geam in acel moment, nici vorba sa se apropie ala prea mult de gard).
- l-a luat la pumni in urma cu aprox un an pe un copil al unei vecine care si-a bagat bicicleta in lift pe motiv ca a asteptat el prea mult dupa lift. Bineinteles ca sunt martori si pentru acest incident, era chiar la etajul meu.
-ne vaneaza efectiv, daca copilul se joaca in camera lui si face zgomot in limitele normalului, (nu il lasam noi sa faca prea tare ca ne-a disperat psycho), bate in teava, daca se muta copilul in sufragerie bate iar in teava. Ce naiba, sta in toate camerele? Ca televizor nu are decat in dormitor sau in bucatarie.

Am doua probleme care nu stiu cum sa le rezolv:
- consider ca politistii au facut un abuz amendandu-ma pentru ceva neprobat si nediscutand cu martorii.
- ce sa mai fac sa potolesc vecinul psihopat?

O solutie am gasit, dar nu o sa rezolve problema, o sa tai teava :), asa ca o sa bata degeaba ca nu o sa se mai auda la mine
claudiu

5 comentarii:

  1. Părerea mea e să vorbeşti cu un avocat. Îl linişteşte ăla de nu se vede. Dacă vrei îţi pot recomanda câtiva.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu pot sa dau sfaturi cu privire la vecinul maniac, n-am avut de-a face niciodata cu un asemena specimen, insa iti pot spune cate ceva despre amenda. acum vreo 6-7 ani, cand stateam intr-un camin studentesc, am asistat la o bataie si am chemat politia. au venit 2 politisti care mi-au dat mie amenda pentru ca "n-am vrut" sa le spun cine au fost batausii, desi nu-i cunosteam. 2 milioane erau ceva bani pe atunci, daca stau bine sa ma gandesc sunt si acum, mai ales cand nu ai nici o vina. un prieten mi-a spus sa fac o contestatie in care sa scriu tot ce s-a intamplat, am fost cu ea la politie, am inregistrat-o si dupa vreo 3 luni mi-a venit acasa o decizie judecatoreasca in care scria ca nu mai trebuie sa platesc amenda. as fi putut sa-i dau in judecata pe nesimtitii de politisti, dar la ce rost, sunt batuti de soarta destul. eu asta am facut, sper doar ca n-ai platit amenda

    RăspundețiȘtergere
  3. O sa mai vedem ce face Claudiu, deocamdata i-am recomandat sa-i scrie problema lui Iulian Urban, el are mai multa experienta cu astea.
    Sfaturi bune a primit si pe blogul lui brylu si unele demente si la bagatori :)) Il rezolvam cumva pe om.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Calin, nu cred ca poti cuminti vreodata asemenea oameni. Ei nu tin cont de nimic, nici de bun simt, nici de lege.Poate doar de frica ar putea tine cont dar pentru asta ar trebui sa fii mai rau, mai diabolic si mai mitocan decat ca ei, ori,nefiind asa, nu esti genul care sa le trezesti frica si respect.
    In locul tau eu as face demersurile pentru a ma muta de acolo, chiar daca mutarea ar insemna una, doua scari mai departe. M-as interesa intai cu multa atentie si as cere informatii amanuntite despre viitorii vecini, asa, ca sa fiu la adapost de surprize asemanatoare celor de aici. Crede-ma, am avut si eu vecini psihopati, doua randuri de nenorociti, de care am scapat greu - prima data ne-am mutat noi si a doua oara s-au mutat ei (norocul nostru: capul familiei a facut datorii atat de mari datorita betiilor frecvente incat a trebuit sa vanda apartamentul ca sa-si plateasca datoriile). Acesti vecini psihopati - sunt o calamitate pentru orice familie care intelege sa traiasca cu respect fata de vecini. Poti sa-i dai in judecata dar asta iti pune la incercare rabdarea,timpul si banii. Vrei sa pierzi vremea pentru vreo cativa ani prin tribunale pentru niste psihopati? Nu cred!
    Asta e, imi pare rau ca patimesti atat dar solutia e mutarea!
    Mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Anonim,
    Tu n-ai citit primul rand: era vorba de un prieten, nu de mine. Intre timp situatia s-a remediat din cate stiu, l-au amenintat pe scandalagiu cu judecata si si-a dat seama ca nu-si permite avocat :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.