marți, 17 martie 2009

IT-ul pentru filologi: legea lui Moore

Ce se dublează la fiecare 18 luni? Nu, nu burta! Aia se dublează mai des. Pregătiţi-vă pernele pentru un nou episod de nani pe muzică de biţi.

Aşa pe la 1965 când marea majoritatea a lumii făcea flower-power neprotejat, unii mai geek care probabil şi acum regretă că şi-au petrecut anii ăia prin biblioteci şi laboratoare scriau la reviste. Nimic demn de atenţie, nu Playboy, nu Hustler ci doar insignifianta Electronics Magazine. Nu ştiu cu cât se vinde un număr de colecţie din Playboy, cu amprenta umedă a lui Hugh pe el, dar pentru numărul ăsta din EM Intel a plătit în 2005 10.000 de coco. N-are poze cu cei mai siecsi 10 de electronişti îmbrăcaţi doar cu letconul ci un articol scris de Gordon Moore care spunea că preconizează ca cel puţin pentru următorii 10 ani numărul de componente de pe o placă de circuite integrate să se dubleze fără costuri adiţionale la fiecare 2 ani. Şi după cum puteţi vedea şi astăzi prin prospecte, reviste şi alte oferte, acest lucru este încă valabil, ba chiar frustrant pentru unii care-şi cumpără maybachul pc-ului pentru ca după doi ani să constate că nu prea mai valorează nimic investiţia lor şi că au fost cei mai tari din parcarea reţelei pentru fix şase luni. Dar deh, ţepe se pot lua peste tot, chiar şi cu maybachul autentic sau cu bursa.

Intre timp domnul Moore a fondat Intel, o mică firmă de care nu cred că aţi auzit, că doar nu e Microsoft, Apple sau AMD (right) iar un coleg de-al dânsului a corectat un pic predicţia iniţială ajustând durata de la 2 ani la 18 luni. De atunci treaba merge ceas, cu tactul de 18 luni, respectiv 12 luni pt hard-discuri. Acum nu se mai ştie: o fi predicţie autentică, o fi regulă de aur a industriei care n-are chef să mai schimbe o constantă şi reîndeplineşte profeţia anual, nici nu mai contează, cât timp toată lumea e relativ mulţumită nu dăm tranzistorul din mână pe dioda de pe gard.

Ca să nu uit: fetelor, letconul (pronunţat letcon) este un ciocan electric de lipit. Să nici nu vă gândiţi să-l folosiţi ca placă de îndreptat părul. Rămâne temă pt acasă să aflaţi ce-i cositorul.
Gata, vă puteţi întoarce la schimb de mame.

4 comentarii:

  1. Tocmai cand vroiam sa savurez un nou episod din Nora pentru mama, bucuroasa nevoie mare ca au dat-o afara pe scorpia de Violeta, decid sa sporesc doza zilnica de hoinareala pe net si dau de postul acesta...si citesc "burta se dubleaza mai des"..aha! si cand i-am spus treaba asta sotului meu, mi-a zis ca-s paranoica si sa nu ma mai uit la toate porcariile de telenovele de pe acasa ca-mi distorsioneaza imaginea asupra realitatii...mai departe.."d-ul Moore a fondat Intel"...pai cum, sotul lu' Demi nu era actorul ala tinerel? stiam eu ca revista aia cancan e de 2 bani...l-e-t-c-o-n...ce-o mai fi si asta? A, uite ca scrie...un ciocan electric de lipit...hai ma laaasa? Adica un ciocan din ala care se baga in priza? Si lipeste ce? Tare-as fi curioasa si ce-i cu cositorul ala...dar sunt si mai curioasa sa aflu daca o zboara din casa si pe tanti Lucica. Gata, am fugit ca pierd si reluarea asta :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand am citit ca e de la o filoloaga am zis hopa, acu' sa vezi ce mi-o iau peste bot, cate greseli am facut prin text si mi le analizeaza, ma umple de sange :))
    savuros. se pare ca faci parte dintr-un public tinta bun.

    RăspundețiȘtergere
  3. si totusi ce e cositorul ala???e cu pasta in el sau fara ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cositorul e gelul ala care se da prin par ca sa stea cositzele bine.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.