sâmbătă, 14 martie 2009

Dire Straits in 5.1 audio

Am descoperit de puţin timp ce senzaţie deosebită ţi-o oferă muzica codată pe 6 canale, datorită albumului Dire Straits - Brothers in arms, ediţia aniversară de 20 de ani de la apariţie, refăcută în surround sound. Spre deosebire de stereo, la 5.1 nu prea sunt standardizate lucrurile aşa că amplasarea instrumentelor şi modul cum se aud - şi din ce boxă - sunt la latitudinea inginerului de sunet. Până acum Brother in arms este cel mai bun produs audio 5.1 datorită orchestraţiei bogate şi talentului inginerului. E plăcut să stai pe canapea şi să auzi vocea lui Knopfler din boxa centru, chitara din boxele laterale faţă iar hi-hat-urile şi cinelele din boxele spate. Entuziasmat de cât de bine se aude, am mai adus şi alte albume surround: Eagles - Hotel California, Paul Van Dyk - Collection sau Evanescence - Fallen. Din păcate acestea nu sună mult diferit de versiunea stereo.

Din punct de vedere tehnic, e o diferenţă între o înregistrare pe 6 canale, unde fiecare pistă audio (instrument, voce, efect de sunet) vine din boxa dorită de cei care au creat înregistrarea respectivă şi o melodie stereo ascultată pe sistemul surround, când procesorul de sunet face o aproximare a ce ar trebui să se audă din fiecare boxă.

Dacă doriţi să experimentaţi pe PC aveţi nevoie de un fişier audio pe 6 canale, extensia folosită de obicei este dts, de winamp, de plugin-ul winamp ac3 şi, bineînţeles, o placă de sunet pe 6 canale conectată la sistemul audio surround. Pt varianta fără PC aveţi nevoie de un home theater care să ştie să citească un DVD Audio 5.1.

Poate cu timpul formatul acesta se va impune, deşi mă îndoiesc. Rămâne deocamdată un produs de nişă, fiind puţine albume codate 5.1 şi majoritatea lor, din păcate, sunând cam la fel ca în stereo.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.