marți, 24 august 2010

Library of Congress

Lângă Capitol și legată de acesta printr-un spațios tunel subteran se află Biblioteca Parlamentului (clădirea Jefferson). Și acolo accesul este gratuit, există un scurt film de introducere și un tur cu ghid, îți arată holul impunător precum și sala de studiu în care nu ai voie să faci poze pentru că deranjează cercetătorii, apoi poți explora singur restul clădirii. Oamenii se laudă că la finalul construcției au returnat 200.000 de dolari Parlamentului, n-au mai știut ce să facă cu ei, caz singular în istorie. La noi n-am auzit pe nimeni să se plângă de așa ceva, inventa cineva pe loc o mătușă bibliotecară, un program cornul și laptele pentru cercetași sau cumpărau o tribună de pe care să se facă lectură cu publicul. 

Biblioteca propriu-zisă nu se mai află în această clădire, există un întreg complex și alte locații în care e adăpostit fondul de carte, în Jefferson Building a rămas doar muzeul, inclusiv colecția originală donată de Jefferson pentru a mai face rost de niște bani la bătrânețe și pentru a re-dota biblioteca pierită într-un incendiu. Ce mai trebuie să știți este că în somptuoasa sală de lectură se desfășoară diverse evenimente ce omagiază artiști celebri, de exemplu Paul Simon a primit acolo în 2007 premiul Gershwin și a susținut un mic concert.  

Acum în cartea de onoare o să puteți găsi și un scurt text românesc :)


1 comentarii:

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.