luni, 23 august 2010

The US Capitol

Clădirea Congresului este una din cele mai frumoase și mai vizitate din Washington. Punct. Început de compunere.

Pentru a evita statul la coadă se poate face rezervare pe internet pentru un tur la o anumită oră. Centrul turistic este imens, inaugurat în decembrie 2008, se intră după un control de securitate și trecerea prin detectoare de metal și conține inclusiv un muzeu al Capitolului, cu multe informații despre sistemul legislativ și diverse legi semnificative promulgate de-a lungul anilor. Foarte interesant este procesul de transformare a unei propuneri legislative în lege, mai ales datorită posibilităților nenumărate de a ”cădea” (în comisii, într-unul din plenuri, la președinte) dar și datorită posibilității de a fi promulgată chiar și atunci când președintele și-a exprimat veto-ul, dacă există susținerea a două treimi din totalul parlamentarilor (pentru detalii căutați pe net după ”how a bill becomes a law”). 

În fiecare din cele două aripi se află câte o cameră legislativă iar în mijloc, sub cupolă, există doar o singură încăpere înaltă - Rotunda, locul unde au loc funerariile de stat. Tavanul ei conține o frescă pictată de Brumidi iar pe pereți sunt reprezentate diverse scene definitorii pentru poporul american. Nu vă plictisesc cu detalii, ca de obicei Wikipedia e mama tuturor informațiilor.

Vizita începe cu un film de 13 minute ținut în unul din cele două cinematografe ale centrului turistic în care este prezentată istoria clădirii, apoi ți se oferă un sistem audio wireless, te preia un ghid și începe turul ... dezamăgitor de scurt. Prima dată ești dus în criptă, o sală perfect normală situată dedesubtul Rotundei, nimic spooky. Aici trebuia să fie înmormântat Washington, doar că domnul acela a avut alte planuri cu cadavrul său așa că în loc de rămășițe se află doar o stea desenată pe podea, centrul administrativ al orașului, care împarte DC-ul în patru segmente (inegale ca mărime). Fiind plin de turiști, trebuie să te înghesui cu turma ta într-un colț, simultan se află cel puțin 3-4 grupuri în același loc, din această cauză și calitatea deosebită a pozelor.

După criptă urci în Rotundă, impresionantă, ți se povestesc toate cele, apoi te muți în National Statuary Hall, fosta sală a House of Representatives, mutată deoarece tavanul curbat generează niște ecouri perturbatoare. Aici se află o colecție de statui, fiecare stat a donat două, cu personalități din respectiva zonă. Interesant este că datorită acestor proprietăți acustice, atunci când ești amplasat într-o laterală a camerei auzi cu acuratețe discuțiile din partea diametral opusă. După ce ai văzut și această cameră turul se cam termină, doar dacă e zi de lucru poți să asiști la o sedință a uneia din Camere, din balconul vizitatorilor. Cum eu am vizitat sâmbăta, nu am avut acest privilegiu. Așadar dezamăgitor pentru că tot turul, fără film, ține 20 de minute și conține doar 3 încăperi, mai mult durează așteptarea...


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.