luni, 16 august 2010

Washington - o scurtă istorie

Înainte să continui prezentarea monumentelor din capitala SUA o să vă prezint pe scurt câteva detalii despre istoria orașului, sunt interesante. 

În momentul realizării primei uniuni, formate din 13 state, capitala era la Philadelphia. La scurt timp s-a decis din motive politice și de securitate realizarea unui nou oraș care să deservească funcțiile politice și administrative. Au urmat multiple discuții, compromisuri iar în final, în 1790, s-a hotărât ca Virginia și Maryland să renunțe la bucăți din teritoriul de pe malurile fluviului Potomac iar președintele Washington să aleagă locația potrivită. Constituția Statelor Unite specifica și dimensiunile districtului: un dreptunghi cu latura de 10 mile. În 1792 s-a definitivat prospectarea teritoriului și s-a ales zona potrivită, unde s-a înființat District of Columbia. De ce Columbia? pentru că așa se numeau Statele Unite în acea perioadă în mediul poetic, derivație latină de la Columbus. 

În zona aleasă pentru D.C. existau două orașe: Georgetown (în Maryland) și Alexandria (în Virginia). Între acestea s-a trecut la construcția unui nou oraș, capitala, denumit City of Washington. Planificarea arhitecturală a acestuia a fost dată unui emigrant francez, L'Enfant, care a desenat orașul după modelul Parisului. În noiembrie 1800 a avut loc prima sesiune a Congresului în noua locație, marcând începului funcționării Capitalei.

În 1846, după lungi discuții și nemulțumiri, cetățenii orașului Alexandria au primit dreptul ca orașul lor să fie retrocedat statului Virginia, motivele principale fiind faptul că nu aveau drept de vot iar arondarea către DC le-a produs un declin economic. În urma acestei decizii toată partea aflată la sud de Potomac a fost retrocedată Virginiei iar DC a pierdut forma de pătrat.

În urma extinderii noului oraș, Georgetown a devenit cartier iar la 1871 fuziunea a devenit oficială, City of Washington, Georgetown și Washington County contopindu-se sub denumirea DC. Deși odată cu acest act   denumirea Washington și-a încheiat în mod legal existența, zona a continuat să fie cunoscută drept Washington, DC.

Pentru mai multe informații Wikipedia vă stă la dispoziție iar pentru bucățile triviale și romanțate vă recomand cartea The lost symbol a lui Dan Brown.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.