joi, 19 august 2010

Lincoln Memorial

Monumentul dedicat celui de-al 16-lea președinte american este probabil cel mai cunosc din Washington. Am văzut niște poze de la începului secolului trecut (circa 1920) și efectiv pare construit în câmp. În fața lui, pe locul unde acum se află Reflecting Pool, erau doar bălării, dar asta doar pentru câțiva ani, până în 1923, pentru că și ”balta” aparține aceluiași concept. Ținând cont că monumentul dedicat soldaților din WW2 a fost terminat doar în anii 2000 iar Washington Memorial a fost construit în 1884, vă puteți imagina ce părăsit arăta National Mall-ul în diverse perioade de timp și câtă răbdare au avut americanii ca să-l ”mobileze”.

Văzut la tv îți dă impresia că în interiorul lui ar trebui să mai fie ceva, că după trepțile și coloanele impozante ar trebui să fie mai adânc, dar nu este, e doar statuia lui Lincoln în mijloc iar pe pereții laterali sunt discursuri faimoase ale celui onorat. Este deschis non-stop, de fapt nu are nici o ușă sau gard care să-l protejeze, așa că totdeauna este o mare aglomerație de turiști acolo, iar panorama spre Washington Memorial este perfectă, inclusiv reflecția în bazin.

Despre Reflecting Pool, oricât de frumoasă ar părea, vreau să vă zic că pute destul de tare, iar tânțarii și musculițele roiesc în jurul ei în număr atât de mare încât nu poți deschide gura, trebuie să respiri pe nas și să vorbești printre dinți. Nu glumesc, e nenorocire, mai ales la asfințit - dar merită, priveliștea spre ambele monumente este deosebită.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate, apar dupa ce le citesc, dacă consider că respectă regulile bunului simț. Nu e nevoie să scrieți de două ori, aveți doar un pic de răbdare.